Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

2 - 2020

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 2 – 2020

Lukk

Leder

Viktige fiskerikommuner

Ferdigsnakka

På tampen fra Provence

Sundnes kommentar

Nye investeringer

Nye investeringer

Nye investeringer

Hempels kommentar

Smånytt fra fiskerinæringen

Månedens intervju

Duellen

Høyviks kommentar

Lek med tall

Fem på konferanse

Norges 35 største fiskebåtrederier

Ferdigsnakka

Webjørn Barstad

Webjørn Barstad er en del av konsernledelsen i Lerøy Seafood Group ASA hvor han er konserndirektør for villfangst og hvitfisk

Mange grep må til for å gjøre fiskeindustrien mer lønnsom. Et av de viktigste er å gi bransjen stabile og forutsigbare rammebetin­gelser, understreker Webjørn Barstad. Her på talerstolen under årsmøtet i Fiskebåt i februar, der han er medlem av styret. (Foto: Thv)

Skrevet av:

Thorvald Tande jr.

Utgave nr. 2 - 2020
Webjørn Barstad ble født 12. juli 1965 i Ålesund. Han har jobbet i fiskerinæringen hele sin yrkeskarriere, dvs. i snart 30 år. (Foto: Therese Tande)

Webjørn Barstad er en del av konsernledelsen i Lerøy Seafood Group ASA. Der er han konserndirektør for Villfangst og hvitfisk, med kontor i Ålesund. Før han begynte som konsernsjef i Havfisk AS 1. januar 2015, ledet han den daglige driften i Strand Havfis­ke i fire år. Han har jobbet som avdelingsleder i Fiskebåtre­dernes Forbund, nå Fiskebåt, som rådgiver i Norges Fiskarlag og som salgs- og produksjonsmedarbeider i L.S. Larsen Eftf. i Åle­sund. Barstad er utdannet siviløkonom fra Heriott-Watt University Business School i Edinburgh i Skottland. Han er styremedlem i Fiskebåt og tidligere styremedlem i Sunnmøre og Romsdal Fiskesalslag (Surofi).

— Du er konserndirektør for villfangst og hvitfisk i Lerøy Seafood Group. Hva består denne delen av konsernet av?
— I første rekke av selskapene Lerøy Havfisk AS og Lerøy Norway Seafoods AS med datterselskaper. Disse virksomhetene rapporteres som ett segment, og omhandler altså all fangst og foredling av hvitfisk. I 2018 omsatte «mine» selskaper for noe i underkant av 2,7 milliarder kroner, hvilket ga et driftsresultat på 388 millioner. I fjor var omsetningen 2,5 milliarder og driftsresultat 293 millioner. Det gikk altså noe ned. Det kan delvis forklares med økte avskrivninger samt en engangseffekt ved salg av et fiskefartøy i 2018. Eksporten av hvitfisken rapporteres under segment «Sales & Distribution», og noe av resultatet for hvitfisken vil følgelig være å finne i denne divisjonen sammen med laksen og ørreten. Mitt segment sysselsetter ca. 1.000 personer, fordelt med ca. 600 på land og knapt 400 på sjø. Vi har ti torsketrålere og åtte foredlingsan­legg på land, samt fire kjøpestasjoner.

— Kan du kort fortelle om hva dere har foretatt av store invest­eringer de siste 3-4 årene?
— På sjøen har Lerøy Havfisk investert i to nye trålere — «Nordtind» og «Kongsfjord». På land har de største satsingene skjedd i Nordland, nærmere bestemt i Stamsund og på Melbu. Men vi har også investert i nye fiskemottak i Skårvågen, Berlevåg og Båtsfjord, i et nytt saltfiskanlegg i Rypefjord og et krabbemot­tak i Kjøllefjord. Svært mye dreier seg om bygningsmessig moder­nisering og standardheving. Men vi har også brukt penger på maskiner og produktutvikling. I Stamsund har vi startet fiskemat­produksjon og spesialisert filétproduksjonen, på Melbu har vi robotisert produksjonen med Valka-linje pluss nye filét- og skinnemaskiner. I Rypefjord har vi anskaffet nye flekkemaskiner. Etter at Lerøy overtok Havfisk og Norway Seafoods i 2016 for ca. 3,2 milliarder kroner pluss gjeld, har vi investert i størrelsesorden 750 millioner kroner på sjøen og noe over 500 millioner på land. Dette har betydd mye for norske leverandører. En del av disse investeringene er tatt direkte over driften, og preger derfor resultatene de siste par år.

 

På land har Lerøy investert ca. 500 millioner kroner både i bygningsmasse og maskiner. I Melbu har man robotisert produksjo­nen med Valka-linje og nye filét- og skinnemaskiner.

 

— Hva foreligger av konkrete planer om nye investeringer?
— Ingen ting. I øyeblikket avventer vi Stortingets behandling av Kvotemeldingen. Våre investeringer skjer i et 10-20 års perspek­tiv, og det er svært krevende når politiske syn og retninger skifter med vær og vind. Da blir vi mer tilbakeholdne. Vi har mye vi skulle ha gjort, men det får vente til vi føler at det er kommet et mer stabilt politisk grunnlag for fiskeripolitikken.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå