Ørland er kanskje ikke den vi først tenker på av viktige norske sjømatkommuner. Men etter kommunesammenslåingen med Bjugn fra
januar i år må vi lære oss å tenke nytt. Med smått og stort skapte sjømatnæringen i Ørland verdier for nesten 6,5 milliarder kroner i 2019, og ga arbeid til tett på 550 personer. Den desidert største bidragsyteren var Mowis store fôrfabrikk på Valsneset, som alene skapte verdier for godt over fire milliarder. Men vi nevner også Grøntvedt Pelagic, ScanBio og SalMar som viktige sjømatselskaper i denne kommunen lengst sør på Fosenhalvøya.
Sist var tre blitt til en. Den ene fikk navnet, den andre kommunevåpenet og den tredje kommunesenteret. Nå har vi beveget oss noen solide dagsmarsjer nordover, og til to kommuner som fra 1. januar i år også ble til én. Den ene — Ørland, fikk både navnet og kommunevåpenet, den andre — Bjugn, fikk administrasjonssenteret Botngård, som nå er omdøpt til Bjugn. Det kan altså være greit å holde tunga litt rett i munnen. Tidligere Bjugn kommune er nå blitt en del av Ørland, mens det tidligere kommunesenteret i Bjugn — Botngård — har fått navnet Bjugn.
Verken Ørland eller Bjugn er det vi tradisjonelt har forbundet med viktige sjømatkommuner. Men etter sammenslåingen er nye Ørland absolutt en fiskeri- og havbrukskommune å regne med. For de av leserne som misliker quiz-temaet geografi, kan vi fortelle at kommunen ligger lengst sørvest på Fosenhalvøya ved utløpet av Trondheimsfjorden. Fra Straume, kommunesenteret i Øygarden som vi besøkte sist, er det litt over 700 kilometer langs veien nordover til Bjugn, den nye kommunesenteret i Ørland. Da følger vi kysten nordover forbi Førde, Loen og Molde, videre over Kanestraumen til Orkanger og derfra ut til Valset. Der tar vi ferga over fjorden til Brekstad og så de siste 15 kilometrene inn til rådhuset i Bjugn. Mye svingete vei, ferger og mange 60-soner gjør at det rent tidsmessig lønner seg å kjøre inn til Voss, ta over Valdresflya og ned til Sel i Gudbrandsdalen, derfra E6 nordover til Ulsberg og så fylkesvei 700 langs Orkla ned til Orkanger. Den veien er turen beregnet til drøyt 11 timer, halvannen time kortere enn om vi følger veien lenger ut mot kysten.