nf's blå nr. 5 - 2020
Mye usikkerhet!
Mange hadde håpet at Stortingets behandling av Kvotemeldingen skulle sette skapet på plass. Det skjedde ikke. Skal vi tro opposisjonen er usikkerheten større enn noen gang. Og skal vi tro «Fiskeribladet», som er verdensmester i å lete seg frem til fiskere som av en eller annen grunn kommer uheldig ut av regelendringer, er det snart ikke mulig å skaffe finansiering til nye fiskebåter. Ingen vet jo i dag hvilket kvotegrunnlag de må forholde seg til.
Nå skal man alltid være skeptisk når opposisjonen fyrer løs. Spør noen nf’s blå — og det bør de, er situasjonen slett ikke så kaotisk som de rødgrønne vil ha den til. Mange brikker falt på plass da Stortinget behandlet Kvotemeldingen torsdag 7. mai. Forslaget om statlig kvotebank ble avvist, strukturkvotene får ikke forlenget løpetid, det blir ingen skatt på ressursrenten, det kommer en ordning for inn- og utleie av kvoter, kvotetakene skal ligge fast, flåten under 11 meter må klare seg uten strukturering og etter 2025 skal man ikke lenger kunne samfiske med seg selv. Fra 2023 skal dessuten inndelingen av kystflåten baseres på fartøyenes faktiske lengde, ikke hjemmelslengden. Ved strukturering skal avkortingen være ti prosent for alle grupper.
Etter vår mening ble følgelig det aller meste avklart. Dog med ett viktig unntak. Hva skal skje med strukturkvoter som utløper på tid? For havflåten er saken grei. Stortinget foretok ingen endringer i fartøygruppene, og dermed faller strukturkvotene tilbake til den gruppen de har tilhørt. Også på dette punktet ga følgelig behandlingen av Kvotemeldingen en grei avklaring. Strukturkvoter som utløper på tid skal tilbake dit de kom fra, og fordeles etter grunnkvotenes størrelse. Veldig ryddig. Den ballen er nå lagt død.
Men, og det er her problemet oppstår. Hva skal skje med strukturkvotene i kystflåten når disse utløper på tid? I og med at fartøygruppene heretter skal gjenspeile faktisk lengde, ikke hjemmelslengde, vil svært mange kystfiskebåter endre gruppe. Mange vil bli flyttet én gruppe opp, noen endog to. Enkelte vil bli flyttet én gruppe ned. Og da oppstår følgende problemstilling: Når strukturkvotene til disse fartøyene begynner å løpe ut på tid fra 2028, hvor skal de gå: til den gruppen fartøyet tilhørte i henhold til hjemmelslengden, eller til den nye gruppen fartøyet vil tilhøre i henhold til faktisk lengde?
Høyres saksordfører, Tom-Christer Nilsen, vil si at han ikke skjønner problemstillingen. Flertallet ble nemlig enig om, både under behandlingen i Næringskomitéen og i Stortingsalen 7. mai, at strukturkvotene skal falle tilbake til den gruppen fartøyet tilhører etter faktisk lengde. Strukturkvotene skal altså følge med fartøyene over til de nye gruppene.
Det er mulig at dette var flertallets mening. nf’s blå vil påstå at flertallet faktisk vedtok det motsatte. Ordrett lød nemlig vedtaket slik:
«Stortinget ber regjeringen sørge for at ved utløp av tidsbegrensningen for strukturkvoter fordeles strukturgevinsten til den fartøygruppen fartøyet tilhører når tidsbegrensningen inntrer.»