På tampen fra Provence
«Sutringsfrihet»

På tampen fra Provence er skrevet av en sentral “insider” i norsk sjømatnæring som foretrekker å holde sin identitet skjult.
Artikkelserien har til hensikt å gi et skarpt skråblikk på sjømatnæringen.
Ytringsfriheten står sterkt i annerledeslandet; den er til og med nedfelt i Grunnloven. Det er likevel sutringsfriheten som står sterkest, og ingen sutrer mer enn norske fiskere. De har et eller annet å sutre for hele tiden, selv om de i dag er en av de rikeste yrkesgruppene i hele landet. Da man begynte å lete etter olje i Nordsjøen begynte sutringen umiddelbart. Fiskerne hevdet at de ble jaget vekk fra sine fiskefelt, og denne tullete påstanden har de gjentatt og gjentatt til det kjedsommelige. Det er uten tvil fiskernes sutring som gjør at man ikke har åpnet for oljeutvinning i Lofoten, og Norge taper flere hundre milliarder kroner. De sutrer nærmest konstant over små kvoter, vanskelige reguleringer og dumme myndigheter.
Blir noen intervjuet i radio eller fjernsyn fortelle de uten blygsel at de er i ferd med å sulte i hjel og at fraflytting er like rundt hushjørnet. Nå går ting veldig bra for fiskerne. De eneste som ikke har oppdaget det, er dem selv. De selge konsesjoner til hverandre for flere hundre millioner, konsesjoner som morfaren eller farfaren i sin tid fikk gratis av staten, og som kostet prisen av et frimerke.
Vil du lese mer av saken på en enkel måte? "Prøv gratis i 14 dager" uten binding eller forpliktelser, eller logg inn på din bruker.
Logg inn
Prøv gratis i 14 dager
Vi tilbyr 14 dagers prøvetid uten binding eller andre forpliktelser. Alt du registrerer er navn, (firma), epost og egen kode. Etter 14 dager må du selv aktivere abonnement om du ønsker det. Er du allerede abonnent, men har ikke digital bruker? Lag brukerkonto her. Vi knytter det til ditt abonnement. Du kan lese mer om abonnement eller ta kontakt med oss
Få innsikt og oversikt
Et årsabonnement koster 2300,- og gir deg tilgang til alle saker på NorskFisk.no, magasinet Norsk Fiskerinæring samt årboken Norsk Sjømatnæring. Les mer ved å trykke “Bli abonnent”.