De sier at fiskeoppdrett er en syklisk næring — at det går opp og ned. Det var i alle fall et av hovedargumentene til Sjømat Norge i kampen mot særskatt på oppdrett. For oss som har overlevd noen vinternetter, har argumentet fortsatt relevans. For de som bare har studert regnskapene til norske oppdrettsselskaper de siste 10 årene, virker det absurd. For uansett hvordan man snur og vender på det; de senere årene har oppdrettsnæringen gått så det suser. Pengene har bokstavelig talt flommet inn. Spør man næringens talspersoner om dette vil fortsette, svarer de klokelig nok at de ikke vet. Spør vi de som betale nærmere 200 millioner kroner for en standard oppdrettskonsesjon, vil de svare det samme. Men prisene de er villige til å betale sier mer enn alle ord. Norske oppdrettere er optimister. De tror verden stort sett skal fortsette som før, og at det å drive oppdrett av laks og ørret er bortimot det meste lønnsomme man kan drive med i Norge — i dag og i fremtiden.
2016, 2017 OG 2018 BLE KNALLÅR for norsk fiskeoppdrett, med en resultatgrad på godt over 30 prosent. Selv om 2019 ble dårligere for flere av de store børsgigantene, er det umulig å klage. Vi sjekket nylig regnskapene til Kobbvåglaks AS, som ligger i Herøy kommune på Helgeland. Med 159 millioner kroner i omsetning i 2019 er selskapet — som har to matfiskkonsesjoner med til sammen 1.608 tonn i MTB — akkurat ikke stort nok til å komme med på listen over de 45 største. Driftsresultatet var 96 millioner kroner og resultatet før skatt 81 millioner. Vi snakker altså om en resultatgrad på smått utrolige 51 prosent. Nå tilhører Kobbvåglaks definitivt den gruppen som gjorde det best i 2019. Men gir vi oss til å studere fjorårets økonomiske resultater, vil vi fort få bekreftet en nytt strålende år.
Fortsatt koster lusa så det svir, men det positive prisbildet holdt seg. Regnet i rund vekt var eksportprisen per kilo laks nøyaktig den samme i 2019 som i 2018. Når oppdretterne sitter igjen med 10-15 kroner per kilo i ren fortjeneste, blir det fest. Eksportprisen for fersk oppdrettslaks med hode — det viktigste enkeltproduktet — falt rett nok med 54 øre per kilo i 2019, eller med 0,9 prosent. Men eksportkvantumet økte med 48.000 tonn (5,4%), og eksportverdien gikk følgelig opp med nesten 2,5 milliarder kroner.
Regnet i rund vekt eksporterte vi alt i alt 1.280.315 tonn oppdrettslaks i 2019 mot 1.203.959 tonn i 2018, dvs. en økning på 6,4 prosent. Vi sendte laks og ørret ut av landet for 76,1 milliarder kroner, 5,4 milliarder mer enn året før. Oppdrettsfisken sto for over 72 prosent av den totale eksportverdien av sjømat, om vi også tar med andre oppdrettsarter enn laks og ørret.