Vil gi fiskekassene evig liv
Vartdal Plast satser på å få all styropor fra fiskekasser og høyttaleremballasje inn i bærekraftig kretsløp
Med ny EPS-mølle og -presse satser Vartdal Plast på å få all styropor fra fiskekasser og høyttaleremballasje inn i bærekraftig kretsløp. Med god isolasjon, lavt svinn, lav vekt og etter hvert stadig mer gjenbruk, mener adm. direktør Jan Endre Vartdal det velkjente materialet også hører med i fremtiden.
Brødrene Jan Endre og Sindre Vartdal foregriper begivenhetene og slipper et digert styroporflak ned i industrikverna i fabrikklokalet på Liadal i Ørsta. Det er ikke lenge til det blir alvor både for brødrene og det brukte EPS-materialet som har hopet seg opp i den nye Vartdal Plast-avdelingen. Fra og med i sommer skal den kverne EPS-emballasje til småbiter som suges opp og presses sammen til tette blokker. Disse danner basis for nytt materiale.
— I første omgang skal vi produsere teknisk emballasje. Matemballasje stiller andre krav, men er mulig på sikt, sier Jan Endre Vartdal. Utgangspunktet vil svært ofte være nettopp matemballasje i form av hvite fiskekasser som er ferdige med jobben.
EPS henger med
At platen i kverna og innholdet i alle sekkene i den nye Vartdal Plast-avdelingen er EPS, bør ikke forbause noen. Ørsta-bedriften har vært en av de norske pionerbedriftene innen produksjon av ekspandert polystyren (EPS), og var ute med verdens første fiskekasse i EPS i 1965. Siden har slike kasser vært en del av norsk sjømathistorie — og med på et løp som i stadig sterkere grad har dreid seg om å møte omverdenens miljøkrav. EPS-kassene — som jo er å regne for plast — har blitt utfordret, men Vartdal er ikke i tvil om at de også hører med i fremtiden.
— Hjulet har gått rundt i fem tusen år. Det er ingen som prøver å gjøre det firkantet fordi har gått rundt for lenge. Også når det gjelder emballasje, skal man ikke erstatte noe bare for å gjøre det, sier Vartdal. Han legger til at bærekraft er noe de har vært opptatt av hele veien.