Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

6/7 - 2020

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 6/7 – 2020

Lukk

Leder

NF's blå

Meningspanelet

Geir Ove Ystmark

Lek med tall

Høyviks kommentar

Lov og Rett

Månedens Gullfisk

Lek med tall

Månedens intervju

Ferdigsnakka

Østensjøs kommentar

Smånytt fra fiskerinæringen

Bok på kroken

På tampen fra Provence

Duellen

Sundnes kommentar

Nye investeringer

Nye investeringer

Nye investeringer

Fisk og Forskning

Viktige fiskerikommuner

Norske fiskeriministre

Geir Ove Ystmark

Tar ordet

Verdenshandelen har bestått testen!

Erfaringene så langt er at den internasjonale handelen går bra selv i møte med en pandemi.

Nå, kanskje mer enn noen gang, må vi verne om internasjonal handel og samarbeid over landgrensene, skriver Geir Ove Ystmark. Mange bruker corona-pandemien som argument for økt proteksjonis­me. Det er i alle fall gal medisin for Norge og norsk sjømat­næring.

Skrevet av:

Geir Ove Ystmark

Utgave nr. 6/7

 

Av Geir Ove Ystmark, adm. direktør i Sjømat Norge

 

I vår ble landegrensene stengt på grunn av COVID 19. Mange av oss fryktet at handelen skulle blø, men erfaringene så langt er at den internasjonale handelen går bra selv i møte med en pandemi. Ikke en eneste dag har det manglet på matvarer i butikkhyllene. På tross av dette vris debatten i retning av økt selvforsyning, bygging av kriselager og en mer proteksjonistisk handelspolitikk. Dette er feil spor. Norsk sjømatnæringen må innta en tydelig posisjon for handel og internasjonalt samarbeid.

Da regjeringen vedtok å stenge ned Norge, opprettet de et tett samarbeid mellom de ledende næringsorganisasjonene og myndighe­tene. Det var ikke plass til alle rundt bordet, men Sjømat Norge var blant de utvalgte som fikk adgang til viktige fora sammen med embetsverk og regjering. Vår sterke faglige kompetanse og det at vi representerer en viktig næring for Norge gjorde oss relevante. Særlig betydningsfullt var det at vi representerer en del av matvareforsyningen.

Sjømat Norge, NHO Mat og Drikke, NHO Service og Handel, Virke og Dagligvarebransjens Landsforening opprettet samtidig et tett samarbeid. Daglig avsjekket vi hvordan forsyningssituasjonen var. Var det problemer knyttet til importen, varetransporten eller produksjonen? Vi hadde faste møter og hyppig kontakt med en rekke departementer. Slik kunne vi gi gode og presise vurderinger av status og utviklingstrekk, og også hvilke tiltak som måtte iverk­settes.

Myndighetene var svært lydhøre. Produksjon av sjømat ble definert som en samfunnskritisk funksjon. Dermed ble unntak gitt som sikret barn til ansatte i næringen tilgang på barnehageplasser og skolegang. Varetransporten ble unntatt fra stengingen av gren­sene. For eksperter som skulle sikre drift var det også mulig å reise på tvers av landegrensene. I dialog med lokale myndigheter fikk vi forståelse for at lokale restriksjoner ikke skulle ramme næringer av samfunnskritisk betydning.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Relaterte saker

Robert Eriksson, Sjømatbedriftene

Ventetiden forlenges — makten flyttes til embetsverket

En stor belastning for en næring som trenger forutsigbarhet for å planlegge,...
Svein Ove Haugland, Norges Råfisklag

Balansen mellom høsting, bærekraft og aktivitet

Råfisklagets rolle i fiskerikontrollen
Sverre Johansen, Norges Fiskarlag

Økosystemer og rekruttering

Med tanke på den dramatiske kvotesituasjonen er det kanskje greit at været...
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå