Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

10 - 2020

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 10 – 2020

Lukk

Leder

NF's blå

Meningspanelet

Tar ordet

Ferdigsnakka

Hempels kommentar

Månedens intervju

Sandøys kommentar

Lek med tall

Månedens Gullfisk

Viktige fiskerikommuner

Lov og Rett

Høyviks kommentar

Sundnes kommentar

Smånytt fra fiskerinæringen

Duellen

Fisk og Forskning

På tampen fra Provence

Bok på kroken

Sundnes kommentar

Hett for Cargill

Brasil brenner. Det kan lett dokumenteres fra satellitt. Mange av brannene er påsatt. «Hugg og brenn» er en relativt enkel og billig metode for å komme i gang med dyrking raskt. På sikt kan følgene være svært uheldige.
Publisert: 30. november 2020

DET ROPES FRA JUNGELEN. I hvert fall når sterke skildringer og meldinger gjennom til Facebook-en min. Det ropes tydeligvis i jungelen også. I hvert fall om vi skal tro feltrapporten Re­gnskogfondet har laget og som blant annet spres på Facebook. Som ild i hogd skog. Bildene viser flammer og brann tett på — og lokale bønder og andre i Brasils indre som prøver å slokke bran­nen med bøtter, tøy på kjepp og andre håpløst enkle midler. Kanskje det er riktigere å si savanne enn jungel, men nå ser det uansett svart ut. Hva de roper, vites ikke, men i feltrapporten får norsk laks og ikke minst fôrleverandør Cargill høre det.

Det begynner å bli en gammel historie — uansett hvilken ende man tar tak i. Norsk laks og norsk laksenæring har vokst seg store og feite på soya fra Brasil. Det har jo vært en nøkkel til vekst og en måte å få laksen stor og fin uten å tømme havet for fôrfisk. I 2005 klarte man seg uten soya. I 2015 importerte norske laksefôr­produsenter soyaprodukter tilsvarende 677.000 tonn soyabønner. «Av Norges 400 millioner oppdrettslaks, er 100 millioner i virke­ligheten brasilianere», konkluderte Torkjell Leira i sin bok av året, «Kampen om regnskogen. Sannheten om Norge i Brasil». Han går litt lenger også. «På soyaarealene norsk oppdrettslaks krev­er, kunne 11.000 familier dyrket og livnært seg av jorda».

 

 

LAKSEFÔRPRODUSENT CARGILL BEGYNNER også å bli en gammel historie. Når det gjelder laksefôret, begynner det med Ewos. I 1974 ble det inngått en avtale mellom Ewos Norge og Felleskjøpet som lå til grunn for laksefôret Ewos-FK. De fleste av årene siden har Ewos i en eller annen eierkonstellasjon vært en av de store laksefôrpro­dusentene i Norge og verden. Etter at de ble kjøpt av Cargill i 2015 skiftet også navnet til Cargill Aqua Nutrition.

 

Hovedkontoret til Cargill i Minnesota. Selskapet, som ble grun­nlagt av William Wallace Cargill i 1865, er i dag USAs største privateide selskap med en omsetning på over 113 milliarder dol­lar. Nærmeste utfordrer er Koch. Siden kommer Albertsons, De­loitte og PricewaterhouseCoopers, men de siste to når ikke Car­gill til knærne i omsetning.
Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå