Sundnes kommentar
Hett for Cargill
DET ROPES FRA JUNGELEN. I hvert fall når sterke skildringer og meldinger gjennom til Facebook-en min. Det ropes tydeligvis i jungelen også. I hvert fall om vi skal tro feltrapporten Regnskogfondet har laget og som blant annet spres på Facebook. Som ild i hogd skog. Bildene viser flammer og brann tett på — og lokale bønder og andre i Brasils indre som prøver å slokke brannen med bøtter, tøy på kjepp og andre håpløst enkle midler. Kanskje det er riktigere å si savanne enn jungel, men nå ser det uansett svart ut. Hva de roper, vites ikke, men i feltrapporten får norsk laks og ikke minst fôrleverandør Cargill høre det.
Det begynner å bli en gammel historie — uansett hvilken ende man tar tak i. Norsk laks og norsk laksenæring har vokst seg store og feite på soya fra Brasil. Det har jo vært en nøkkel til vekst og en måte å få laksen stor og fin uten å tømme havet for fôrfisk. I 2005 klarte man seg uten soya. I 2015 importerte norske laksefôrprodusenter soyaprodukter tilsvarende 677.000 tonn soyabønner. «Av Norges 400 millioner oppdrettslaks, er 100 millioner i virkeligheten brasilianere», konkluderte Torkjell Leira i sin bok av året, «Kampen om regnskogen. Sannheten om Norge i Brasil». Han går litt lenger også. «På soyaarealene norsk oppdrettslaks krever, kunne 11.000 familier dyrket og livnært seg av jorda».
LAKSEFÔRPRODUSENT CARGILL BEGYNNER også å bli en gammel historie. Når det gjelder laksefôret, begynner det med Ewos. I 1974 ble det inngått en avtale mellom Ewos Norge og Felleskjøpet som lå til grunn for laksefôret Ewos-FK. De fleste av årene siden har Ewos i en eller annen eierkonstellasjon vært en av de store laksefôrprodusentene i Norge og verden. Etter at de ble kjøpt av Cargill i 2015 skiftet også navnet til Cargill Aqua Nutrition.