nf's blå nr. 10 - 2020
Lett å skylde på andre
«95 prosent av norsk fiskeripolitikk handler om flåteleddet. Fiskeindustrien nevnes stort sett bare i festtaler, og det er få eller ingen som bryr seg om hva som skjer med aktiviteten på land, mener industribyggerne Arne Hjeltnes og Eirik Sørdahl. Dessverre har de to helt rett. Norsk fiskeripolitikk har for lenge vært basert på fiskernes interesser, og altfor lite på samfunnets behov. Det er på tide å dra frem igjen forslaget om å frigjøre kvoter fra rederne og gi til industrien», skrev «Fiskeribladet» på lederplass i slutten av oktober.
Vel, dette er en sannhet med endel modifikasjoner. Politikerne synes veldig opptatt av å sikre industrien best mulig markedsadgang, av å redusere eksporten av ubearbeidet fisk og av å gi industrien gode permitteringsregler. At de fleste partiene landet på «nei til struktur» i flåtegruppen under 11 meter var ikke minst etter ønske fra mange små og middels store fiskeindustribedrifter. Ja, nf’s blå er enig i at fiskeripolitikken i Norge handler mye om flåten, kanskje for mye. Men dette har bedret seg betraktelig de siste 15-20 årene. At to representanter for fiskeindustribedrifter som har mislykkes gjerne vil kaste skylden over på politikerne, kan vi forstå. Det er en menneskelig reaksjon. Om den blir mer sann av den grunn, er en annen sak.
«Fiskeribladet» etterlyser industrikvoter. Det er intet nytt forslag. Det er dessuten et forslag som har vært sterkt omstridt i industrien. Hvem skal få disse kvotene, hvem skal gi de fra seg, hva skal de koste og hvilket regelverk skal gjelde rundt dem? Vanskelige spørsmål som krever gode svar. Det mange industribedrifter frykter, er for det første at de som får slike kvoter er de som i utgangspunktet har den dårligste betalingsevnen for fisken. Dermed vil industrikvotene få en uheldig konkurransevridende effekt. Dessuten frykter mange at industrikvotene vil bli brukt som lokkemiddel for å skaffe seg enda mer fisk, med andre ord at de fartøyene som får anledning til å fiske på disse kvotene må forplikte seg til å levere alt sitt råstoff til angjeldende bedrift. Det vil være enda mer konkurransevridende.