Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Få tilgang til eksklusiv informasjon. Vi har over 50 år i bransjen.
  • Ta langsiktige valg basert på innsikt i bransjen.
  • Gå aldri glipp av en viktig nyhet.
  • Spar tid – og finn de riktige personene, bedriftene og leverandørene i bransjen.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

10 - 2020

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 10 – 2020

Lukk

Leder

NF's blå

Meningspanelet

Tar ordet

Ferdigsnakka med

Hempels kommentar

Månedens intervju

Sandøys kommentar

Lek med tall

Månedens Gullfisk

Viktige fiskerikommuner

Lov og Rett

Høyviks kommentar

Sundnes kommentar

Smånytt fra fiskerinæringen

Duellen

Fisk og Forskning

På tampen fra Provence

Bok på kroken

Europeiske auksjoner byr på mangfold

Påfallende mange av de kjente auksjonene i Europa selger rundt 15.000 tonn fisk i året.

Haller, kasser og fisk i is. Fellesnevnerne for de fleste auksjo­nene i Europa, og som regel ganske godt kledde menn som kjenner gamet, som alltid foregår tidlig på dag. Få timer senere kan fisken være i disken eller på restaurantkjøkkenet. Her fra fis­keauksjonen i Gøteborg der man har holdt det gående siden 1910.
Publisert: 1. desember 2020

I Peterhead i Skottland selger man 150.000 tonn fisk i kasser ved rop eller nikk. Norges Sildesalgslag legger til rette for salg av over 1,2 millioner tonn pelagisk fisk ved hjelp av tasting og museklikk. Auksjonsprinsippet er fremdeles en populær måte å selge fisk på i Europa, men de fleste har byttet ut nærværet i auksjonshallene og lapper i kassene med fjernauksjoner og digi­tale klikk. Påfallende mange av de kjente auksjonene i Europa selger rundt 15.000 tonn fisk i året.

 

Man må selvfølgelig stå tidlig opp om morgenen for å delta på fiskeauksjon i Hanstholm. Har du fisk å selge, må du ha meldt inn senest kvelden før eller noen dager i forveien. Fartøyene har adgang til hjemmesiden til Hanstholm fiskeauksjon og kan selv legge ut fangsten og respektive fangstopplysninger. Det er nesten ikke grenser for hva som kan dukke opp av fersk, iset fiskerås­toff i løpet av kvelden og natten: Blekksprut, glassvar, torsk, sei, breiflabb, kveite, kolmule, rødspette, uer, pigghå, lyr, hvitting, sandflyndre, lange, makrell, rødtunge og smørflyndre var å få den dagen vi sjekket.

— Sei gir størst mengde året gjennom. Tar vi utgangspunkt i fjorårets volum på 40.000 tonn, utgjør sei 15-16.000, sier au­ksjonsmester Jesper Kongsted. Med 40.000 tonn villfisk omsatt i løpet av året og 743 millioner danske kroner i omsetning snakker vi om Danmarks klart største og Europas nest største klassiske fiskeauksjon. I Danmark er de større enn de andre danske til sammen.
Med klassisk auksjon menes visningsauksjon. Fisken losses altså i løpet av kvelden og natten og stilles opp i auksjonshallen. Før de jyske haner har begynt å renske strupen, kan oppkjøperne besiktige fisken, som nå står i lange rekker, stilt opp etter fartøy, art, størrelse og dato.

 

Jesper svinger hammeren. Jesper Kongsted er sjef for Danmarks klart største og en av Europas største fiskeauksjoner: Hanstholm Fiskeauktion. Der må man være til stede og helst ha øyekontakt med auksjonslederen.

 

— Å ha oppkjøperne nede på gulvet blant kassene gir et mye bedre grunnlag for prisfastsettelse enn elektroniske ur som i Thyborøn, sier Kongsted. Kl.06.00 begynner dagens forregistrering.
— Under forregistreringen legges fisken inn i vårt it-system. Etter denne registreringen kan alle med adgang til fiskeauksjonen se hvilken fisk som kommer i salg i løpet av dagen, forklarer Kongsted. Selve auksjonen starter kl. 06.45.

Norsk Fiskerinæring

Vil du lese mer av saken på en enkel måte? "Prøv gratis i 14 dager" uten binding eller forpliktelser, eller logg inn på din bruker.

Logg inn

Prøv gratis i 14 dager

 

Vi tilbyr 14 dagers prøvetid uten binding eller andre forpliktelser. Alt du registrerer er navn, (firma), epost og egen kode. Etter 14 dager må du selv aktivere abonnement om du ønsker det. Er du allerede abonnent, men har ikke digital bruker? Lag brukerkonto her. Vi knytter det til ditt abonnement. Du kan lese mer om abonnement eller ta kontakt med oss 

Få innsikt og oversikt

Et årsabonnement koster 2300,- og gir deg tilgang til alle saker på NorskFisk.no, magasinet Norsk Fiskerinæring samt årboken Norsk Sjømatnæring. Les mer ved å trykke “Bli abonnent”.

Bli abonnent

Relaterte saker

Våre 15 viktigste sjømatmarkeder

For den som er spesielt interessert i norsk sjømateksport og hvor i...

Markedsutsiktene:
Fra Swinging 2021 til Catch 2022

Lite igjen for rekene. Toppår for kongekrabbe. Manko på storsild. Dreining mot...

Villa Seafood Group:
Med blikket fremover!

Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå