Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

10 - 2020

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 10 – 2020

Lukk

Leder

NF's blå

Meningspanelet

Tar ordet

Ferdigsnakka

Hempels kommentar

Månedens intervju

Sandøys kommentar

Lek med tall

Månedens Gullfisk

Viktige fiskerikommuner

Lov og Rett

Høyviks kommentar

Sundnes kommentar

Smånytt fra fiskerinæringen

Duellen

Fisk og Forskning

På tampen fra Provence

Bok på kroken

Tar ordet

Wenche Uksnøy

Mattilsynet: Flaskehals og døråpner!

Kan Mattilsynet bidra til at norsk sjømat og ingrediensindustri lykkes enda bedre i sine internasjo­nale markeder?

Wenche Uksnøy gir mye ros, men også mange gode råd om hvordan Mattilsynet kan bli et enda bedre myndighetsorgan for norsk sjømatnæring. Adm. direktør Ingunn Midttun Godal i Mattilsynet bør lese denne artikkelen nøye. (Foto: Mattilsynet)

Skrevet av:

Wenche UKSNØY

Publisert: 1. desember 2020

 

Wenche Uksnøy, klyngeleder i NCE Blue Legasea i Ålesund.

 

Mattilsynet er et myndighetsorgan som de fleste i norsk sjømat- og ingrediensindustri har et forhold til. Etter noen år i marin og biomarin sektor opplever jeg gjennom prosjekter, gründerak­tivitet og i samtaler med etablert «blå» mat- og ingrediensindus­tri at denne institusjonen spiller en viktig rolle. Dette gjelder for nyetableringer for å få nye og etablerte produkter ut i markedet, kunnskapsformidling og for å bistå i næringsutvikling og internasjonal vekst.

Dialog og tett samhandling med Mattilsynet kan i noen sammenheng­er oppleves som et «være eller ikke være» for verdiskapingen i norsk sjømatindustri og for de marine ressursene vi skal bygge havfremtiden på. Denne kommentaren vil derfor løfte oppmerksomhe­ten mot dette forvaltningsorganet og noen av de områdene hvor marin og biomarin industri møter Mattilsynet. Jeg lurer; er det potensiale for enda bedre samhandling? Kan Mattilsynet som en etablert del av norsk eksportforvaltning bidra til at norsk sjømat og ingrediensindustri lykkes enda bedre i sine internasjo­nale markeder?

For å kunne svare på dette, kontaktet jeg et utvalg klyngebe­drifter og spurte hvordan de opplever samarbeidet med Mattilsyn­et. Hvilke erfaringer gjøres? Responsen var umiddelbar og posi­tiv. Flere påpeker at Mattilsynet gjør en viktig jobb som både bidrar til norsk sjømatindustri sitt gode omdømme ute i verden og åpner tilgang til nye markeder. Matvaretrygghet er en forutsetn­ing for all produksjon av mat, og norske produsenter kan gjøre butikk på være best i klassen. Et tydelig, kompetent og anerkjent fagorgan i Mattilsynet vil forsterke og bygge troverdighet til norsk kvalitet og etterlevelse av regelverk.

Noen områder oppleves imidlertid som krevende og bidrar til at sjømatbedrifter og ingrediensprodusenter taper verdifull tid, penger og mulighet til fremtidig lønnsomhet.

 

 

«Føre var»-prinsippet har fått innpass på alle områder, og det er bra. Men det bør være en grense for hvor sikre man skal være før man tillater nye ingredienser i fiskefôret. Det behøver vel ikke være slik at Norge alltid skal være strengest i verden? undrer Uksnøy.

 

«Føre-var»-prinsippet

I en workshop Blue Legasea arrangerte for noen uker siden om nye ingredienser til fôrindustrien, kom prinsippet «føre var» opp. Hvordan sikrer man trygt fôr når man ønsker å bruke nye ingre­dienser? I situasjoner med manglede kunnskap og vitenskapelig usikkerhet skal Mattilsynet anvende «føre var»-prinsippet. Hvor­dan påvirker dette nyskaping? Lars Fr. H. Svendsen, skrev følgende i en artikkel i «Aftenposten» for noen år siden:

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Relaterte saker

Månedens Gullfisk

Charles Aas

Gullfisken går til årets minst uventede opprykk

Har man endelig landet en god og tilfredsstillende organisering av forvaltningen som alle er fornøyde med?

Leder
Sideblikk
NF's blå

nf’s blå nr 4 – 2025

Aktuelle kommentarer med spark til alle sider
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå