Tar ordet
Wenche Uksnøy
Mattilsynet: Flaskehals og døråpner!
Kan Mattilsynet bidra til at norsk sjømat og ingrediensindustri lykkes enda bedre i sine internasjonale markeder?
Skrevet av:
Wenche UKSNØY
Mattilsynet er et myndighetsorgan som de fleste i norsk sjømat- og ingrediensindustri har et forhold til. Etter noen år i marin og biomarin sektor opplever jeg gjennom prosjekter, gründeraktivitet og i samtaler med etablert «blå» mat- og ingrediensindustri at denne institusjonen spiller en viktig rolle. Dette gjelder for nyetableringer for å få nye og etablerte produkter ut i markedet, kunnskapsformidling og for å bistå i næringsutvikling og internasjonal vekst.
Dialog og tett samhandling med Mattilsynet kan i noen sammenhenger oppleves som et «være eller ikke være» for verdiskapingen i norsk sjømatindustri og for de marine ressursene vi skal bygge havfremtiden på. Denne kommentaren vil derfor løfte oppmerksomheten mot dette forvaltningsorganet og noen av de områdene hvor marin og biomarin industri møter Mattilsynet. Jeg lurer; er det potensiale for enda bedre samhandling? Kan Mattilsynet som en etablert del av norsk eksportforvaltning bidra til at norsk sjømat og ingrediensindustri lykkes enda bedre i sine internasjonale markeder?
For å kunne svare på dette, kontaktet jeg et utvalg klyngebedrifter og spurte hvordan de opplever samarbeidet med Mattilsynet. Hvilke erfaringer gjøres? Responsen var umiddelbar og positiv. Flere påpeker at Mattilsynet gjør en viktig jobb som både bidrar til norsk sjømatindustri sitt gode omdømme ute i verden og åpner tilgang til nye markeder. Matvaretrygghet er en forutsetning for all produksjon av mat, og norske produsenter kan gjøre butikk på være best i klassen. Et tydelig, kompetent og anerkjent fagorgan i Mattilsynet vil forsterke og bygge troverdighet til norsk kvalitet og etterlevelse av regelverk.
Noen områder oppleves imidlertid som krevende og bidrar til at sjømatbedrifter og ingrediensprodusenter taper verdifull tid, penger og mulighet til fremtidig lønnsomhet.
«Føre-var»-prinsippet
I en workshop Blue Legasea arrangerte for noen uker siden om nye ingredienser til fôrindustrien, kom prinsippet «føre var» opp. Hvordan sikrer man trygt fôr når man ønsker å bruke nye ingredienser? I situasjoner med manglede kunnskap og vitenskapelig usikkerhet skal Mattilsynet anvende «føre var»-prinsippet. Hvordan påvirker dette nyskaping? Lars Fr. H. Svendsen, skrev følgende i en artikkel i «Aftenposten» for noen år siden: