Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

8-2021

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 8-2021

Lukk

NF's blå

Brev fra leserne

Meningspanelet

INGES hjørne

Geir Ove Ystmark

Sandøys kommentar

Historiske godbiter

Ferdigsnakka

Fjordlandet

Nyheter fra Nofima

Hempels kommentar

Sundnes kommentar

Duellen

På tampen fra Provence

Fisk og Forskning

Nye investeringer

Månedens Gullfisk

Månedens intervju

Audun Lem 25 år i FAO:
Internasjonalist med røtter på Vestlandet

Hvor mange møter og konferanser han har ledet, aner han neppe. Hvor mange han har deltatt på, tør han vel knapt å tenke på. Søker vi etter bilder på nettet er nesten alle som dette — konsentrert på et podium eller ved en benkerad i salen. Etter 25 år i FAO må Audun Lem være en av dem i Norge med størst internas­jonal erfaring fra FN-systemet. (Foto: FAO)
Publisert: 29. september 2021

I september er det 25 år siden Audun Lem trådte inn i FNs matvar­eorganisasjon FAOs grå korridorer i Roma. Femogtyve år er ganske lenge i denne organisasjonen. Her er det gjennomtrekk og ekspert­er som kommer og går til stadighet. Men Audun Lem er blitt sit­tende. Ikke bare det: langsomt, men sikkert har han steget i gradende, og i dag er han nestkommanderende i fiskeri- og op­pdrettsdivisjonen. Erik Hempel har intervjuet Lem i forbindelse med jubiléet.

— Du har en litt ubestemmelig vestlandsdialekt. Hvor er du egentlig fra?
— Jeg er født i Ålesund, men oppvokst i Måløy. Derfra gikk veien til Firda Gymnas på Sandane, Norges Handelshøyskole i Bergen og siden til utlandet. Det å dra ut for å studere var egentlig ganske vanlig, Både far og farfar gikk på Bergens Handelsgym, og farfar forlot barndomshjemmet i Sogndal allerede som 10-åring for å gå på Latinskolen i Bergen. Bergen har for øvrig alltid spilt en viktig rolle for oss. Far var født der og familien har hatt tilknytning til byen i mer enn 400 år.

— Med oppvekst i Måløy var det kanskje naturlig at du havnet i fiskerinæringen?
— Som mange andre oppvokst på kysten er jeg arvelig belastet, Far og farfar drev hermetikkfabrikk, fiskebåtrederi og saltagen­turer. Farfar og oldefar eide også handelsstedene Vågsberget og Moldøen, som jo ble opprinnelsen til Måløy. I tidligere tider hadde nok familien mer interesse for skog enn fisk. Familien på farssiden var for det meste skogeiere og embedsmenn, men fiskeri og fiskeriforvaltning var heller aldri langt unna. Den kjente fiskeriinspektøren Anthon Thomas Landmark var min farfars gran­donkel, mens en annen slektning, sorenskriver Iver Lem på Agder så langt tilbake som i 1737 foreslo minstemål for salg av hummer samt at det burde være fredning i klekketiden. Midt på 1700-tallet var det et merkelig forslag og ble snart glemt.

Sylvi og Jan Lem fotografert hjemme i Måløy i fjor. Sylvi var i mange år aktiv i politikken for Høyre, Jan hadde hovedansvaret for driften av hermetikkfabrikken. (Foto: Gjert Myrestrand)

Temaer som fangstsesong og fangststopp, tarifforhan­dlinger, klassefond, EU-medlemskap og markedsadgang var daglig kost


Også på morssiden var det tilknytning til næringen. Min morfar, som jeg dessverre aldri traff, var bestyrer for Statens Fryserier i Ålesund og senere utstasjonert en periode i Kerala i India hvor han jobbet med fiskeriutvikling. Min onkel Asbjørn Solbakk var adm. direktør i UNIDOS og underholdt oss med spennende historier fra reiser til Portugal, Brasil og Karibien.

Så det er klart at man fikk inn mye med morsmelken eller over middagsbordet. Far var en periode formann i De Norske Hermetikfa­brikers Landsforening, og satt i styret både i Fiskebåt og Norges Makrellag. Temaer som fangstsesong og fangststopp, tarifforhan­dlinger, klassefond, EU-medlemskap og markedsadgang var daglig kost. Mor var politisk engasjert i Høyre og satt i en rekke styrer og utvalg, deriblant i Fokus Bank, Postverket og NRK.

I sommerferiene jobbet jeg i familiebedriften Firda Canning AS i Måløy, både i produksjonen, på lageret eller på kontoret. Sammen med far deltok jeg noen ganger på fiskerimessen i Trondheim og husker godt møter med Tande senior.

Audun Lem vokste opp i Måløy der faren og moren drev familiebe­driften Firda Canning AS. Fortsatt har han et sterkt forhold til hjemplassen.
Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå