Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

8-2021

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 8-2021

Lukk

NF's blå

Brev fra leserne

Meningspanelet

INGES hjørne

Geir Ove Ystmark

Sandøys kommentar

Historiske godbiter

Ferdigsnakka

Fjordlandet

Nyheter fra Nofima

Hempels kommentar

Sundnes kommentar

Duellen

På tampen fra Provence

Fisk og Forskning

Nye investeringer

Månedens Gullfisk

Månedens intervju

På tampen av corona og etter et valg!

Redaktøren har holdt innlegg på Inaqs frokostmøte i Trondheim

Det dreier seg om penger; mange penger. Norsk sjømatnæring har utviklet seg til å bli en pengemaskin, og det har både politi­kerne og Norges Bank fått med seg. I 2018 kom nye pengesedler. Torsken fikk æren av å prege 200-seddelen. Den som ikke har tjent penger som fisker eller oppdretter de senere årene bør finne seg noe annet å gjøre.
Publisert: 29. september 2021

De senere årene har Inaq AS i Trondheim arrangert et frokostmøte i forbindelse med sjømatmessene Nor-Fishing og Aqua Nor. Vår redaktør har hatt fornøyelsen av å holde innlegg på disse møtene, der oppdraget stort sett har vært å gi en kort situasjonsbeskri­velse av ståa i sjømatnæringen. Her følger en noe justert utgave av årets innlegg — justert i den forstand at valgresultatet nå er kjent. Denne delen av manus er følgelig oppdatert.

Kjære forsamling!
Det er nå ganske nøyaktig to år siden jeg sto her sist. Da kunne jeg rapportere om en sjømatnæring i usedvanlig godt driv, og jeg spådde at sjømateksporten ville passere 100 milliarder kroner for første gang. Den spådommen slo til. I 2019 eksporterte vi fisk og sjømat fra Norge for noe over 107 milliarder kroner. Jeg tillot meg videre å hevde at den som ikke tjente penger i 2019, og da særlig i fiskeflåten og oppdrettsnæringen, kanskje burde se seg om etter noe annet å gjøre. Jeg konstaterte også at de økonomiske resultatene siden 2016 hadde vært aldeles strålende innen hav­bruk, og jeg var ganske sikker på at oppdrettsnæringen gikk et par flotte år i møte. På kort sikt — frem til 2022, ville in­ntjeningen bli aldeles strålende. Sa jeg. Men det var i august 2019, og ingen hadde den minste idé om hva som skulle komme.

Da Frode Blakstad spurte meg i juni i år om jeg som vanlig kunne bidra med et lite innlegg under dette frokostseminaret, var oppdraget helt konkret å snakke om hvordan covid-19 og coronapandemien har påvirket utviklingen i norsk havbruksnæring. Som dere ser av programmet endte vi opp med en litt annen tittel, der jeg også skal komme med noen betraktninger om det forestående stortings­valget og hva vi kan forvente av oppdrettspolitikken de neste fire årene.

MEN ALTSÅ FØRST CORONA-PANDEMIEN.
Og da vil jeg litt flåsete innlede med å spørre: Hvilken pandemi? Misforstå meg rett. Coronaviruset og covid-19 har tatt livet av millioner. Ingen vet nøyaktig hvor mange. De offisielle tallene sier nesten 4,5 millioner. Mange flere har vært alvorlig syke, og i alt regner man med at godt over 200 millioner mennesker har vært smittet til nå. Pandemien har skapt gru og redsel over hele kloden, og tidvis gitt unntakstilstander selv i så godt utbygde samfunn som Norge. Coronapandemien har kort sagt snudd verden på hodet. Det er ingen hendelser siden 2. verdenskrig som har grepet så direkte inn i folks liv. Nå kan det synes som om vi begynner å få en viss kontroll, i alle fall i Europa. Men fortsatt dør det rundt 10.000 mennesker av covid-19 hver eneste dag. 6-700.000 blir daglig registrert smittet. Pandemien er på ingen måte over.

Coronapandemien er på ingen måte over. Fortsatt dør rundt 10.000 personer hver dag på verdensbasis, og 6-700.000 blir smittet. Men norsk sjømatnæring har klart seg nesten oppsiktsvekkende bra under pandemien.
Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå