De senere årene har Inaq AS i Trondheim arrangert et frokostmøte i forbindelse med sjømatmessene Nor-Fishing og Aqua Nor. Vår redaktør har hatt fornøyelsen av å holde innlegg på disse møtene, der oppdraget stort sett har vært å gi en kort situasjonsbeskrivelse av ståa i sjømatnæringen. Her følger en noe justert utgave av årets innlegg — justert i den forstand at valgresultatet nå er kjent. Denne delen av manus er følgelig oppdatert.
Kjære forsamling!
Det er nå ganske nøyaktig to år siden jeg sto her sist. Da kunne jeg rapportere om en sjømatnæring i usedvanlig godt driv, og jeg spådde at sjømateksporten ville passere 100 milliarder kroner for første gang. Den spådommen slo til. I 2019 eksporterte vi fisk og sjømat fra Norge for noe over 107 milliarder kroner. Jeg tillot meg videre å hevde at den som ikke tjente penger i 2019, og da særlig i fiskeflåten og oppdrettsnæringen, kanskje burde se seg om etter noe annet å gjøre. Jeg konstaterte også at de økonomiske resultatene siden 2016 hadde vært aldeles strålende innen havbruk, og jeg var ganske sikker på at oppdrettsnæringen gikk et par flotte år i møte. På kort sikt — frem til 2022, ville inntjeningen bli aldeles strålende. Sa jeg. Men det var i august 2019, og ingen hadde den minste idé om hva som skulle komme.
Da Frode Blakstad spurte meg i juni i år om jeg som vanlig kunne bidra med et lite innlegg under dette frokostseminaret, var oppdraget helt konkret å snakke om hvordan covid-19 og coronapandemien har påvirket utviklingen i norsk havbruksnæring. Som dere ser av programmet endte vi opp med en litt annen tittel, der jeg også skal komme med noen betraktninger om det forestående stortingsvalget og hva vi kan forvente av oppdrettspolitikken de neste fire årene.
MEN ALTSÅ FØRST CORONA-PANDEMIEN.
Og da vil jeg litt flåsete innlede med å spørre: Hvilken pandemi? Misforstå meg rett. Coronaviruset og covid-19 har tatt livet av millioner. Ingen vet nøyaktig hvor mange. De offisielle tallene sier nesten 4,5 millioner. Mange flere har vært alvorlig syke, og i alt regner man med at godt over 200 millioner mennesker har vært smittet til nå. Pandemien har skapt gru og redsel over hele kloden, og tidvis gitt unntakstilstander selv i så godt utbygde samfunn som Norge. Coronapandemien har kort sagt snudd verden på hodet. Det er ingen hendelser siden 2. verdenskrig som har grepet så direkte inn i folks liv. Nå kan det synes som om vi begynner å få en viss kontroll, i alle fall i Europa. Men fortsatt dør det rundt 10.000 mennesker av covid-19 hver eneste dag. 6-700.000 blir daglig registrert smittet. Pandemien er på ingen måte over.