Skip to content

Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

9 - 2021

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 9 – 2021

Lukk

NF's blå

Tar ordet

Meningspanelet

Leder

Høyviks kommentar

Historiske godbiter

Månedens Gullfisk

Månedens intervju

Sandøys kommentar

Lek med tall

Hempels kommentar

På tampen fra Provence

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

Duellen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

Nye investeringer

Nye investeringer

Sundnes kommentar

Robert Eriksson

Månedens intervju

Fra 1961 til 2081:
Langt tilbake – og like langt frem!

Vi har invitert en liten gjeng med oppegående og kunnskapsrike næringsaktører som både kan skue 60 år tilbake i tid — og 60 år fremover?

Det gikk ikke å samle alle under ett tak. Derfor måtte vi ty til denne løsningen — en fotomontasje. Fra venstre Ragnar Nystøyl, Kathrine Tveiterås, Trond Williksen, Thorvald Tande, Geir Ove Ystmark og Magnar Pedersen. (Montasje: Torbjørn Rasmussen)
Publisert: 4. november 2021

Hvordan feirer man et 60 års-jubileum?
Et iskaldt glass champagne skader selvfølgelig ikke. En bedre middag og noe annet godt i glasset gjør også nytte. Men for et fiskeripolitisk og fiskeriøkonomisk fagtidsskrift bør det være noe mer — noe som også våre mange lesere kan ha glede og nytte av. Redaktøren har fundert lenge på hvem han skulle invitere som månedens intervjuobjekt. Denne spalten har jo gått fast i bladet i snart 35 år, og blir lest med lupe av mange. Den nye fiskeri­ministeren kunne ha vært et alternativ. Men det ble for usikkert. Dessuten fortjener Bjørnar Skjæran litt mer tid på seg. Han kan sikkert mye om fiskeri og havbruk, men er jo fortsatt en skårunge som fiskeriminister. Forresten; fiskeri- og havminister, som det heretter skal hete.

Kjell Inge Røkke har fortsatt til gode å være vårt intervjuob­jekt. Gustav Witzøe også. Men jo mer redaktøren grublet, jo mer usikker ble han. Hva med en «duell» mellom to av sjømatnæringens frontfigurer? Eller kanskje rett og slett invitere en liten gjeng med oppegående og kunnskapsrike næringsaktører som både kan skue 60 år tilbake i tid — og 60 år fremover?

Redaktøren valgte det siste. Mange kunne vært spurt. Likevel trengte han ikke lang tid på å bestemme seg. Og de fem han kon­taktet svarte alle ja på direkten. Det var Kathrine Tveiterås, prorektor ved UiT Norges arktiske universitet i Tromsø, Ragnar Nystøyl, analysesjef i Kontali Analyse AS, Geir Ove Ystmark, adm. direktør i Sjømat Norge, Trond Williksen, adm. direktør i Bench­mark Holdings plc og Magnar Pedersen, divisjonsdirektør i Nofima i Tromsø. Utfordringen var helt enkelt å besvare 15 spørsmål om hva som mest har preget utviklingen i norsk sjømatnæring de siste 60 årene, hva som på godt og vondt har vært de viktigste hendel­sene og hvilke tre personer som har bidratt mest til den utvik­lingen næringen har gjennomgått siden det første nummeret av «Norsk Fiskerinæring» utkom 15. oktober 1961.

Og så er historie bare historie. Ved et jubileum som dette er det like aktuelt å skue fremover; hva vil bli de viktigste utvikling­strekkene de neste 60 årene, hvor vil veksten komme og hva er de største truslene sjømatnæringen står overfor? Da spørsmålene var bestemt, fant redaktøren ut at også han gjerne ville svare. Alle ble bedt om å gi skriftlige svar. Deretter avsluttet vi det hele med et møte på Teams med anledning til å utdype egne svar eller kommentere hva de andre hadde skrevet.

Redaktøren blir ofte kritisert for å skrive for langt. Og det er sikkert riktig. Men han skriver for de som er genuint interessert i norsk sjømatnæring. Alle andre kan lese noe annet. Dette er, som leserne sikkert allerede har forstått, blitt et langt inter­vju. Men for den som virkelig er interessert blir det vel egen­tlig aldri for langt.

«Norsk Fiskerinæring»: 15. oktober er det nøyaktig 60 år siden det første nummeret av «Norsk Fiskerinæring» ble sendt ut til le­serne. Hva tror du hadde forbauset redaktøren aller mest om noen den gangen hadde fortalt han hvordan norsk sjømatnæring ser ut i dag?

Kathrine Tveiterås: — Hva som ville forbauset redaktøren er ikke godt å si. Kanskje at oppdrettspionerene lyktes så til de grader? I 1961 visste ingen om kommende ressurskriser, subsidiene, frem­veksten av kvotesystemet og virkemidler som strukturkvoteordnin­gen. Kanskje hadde han blitt forundret over dagens kvotepriser? Eller at fiskerisamarbeidet med Sovjetunionen/Russland har fun­gert gjennom alle krevende geopolitiske tider?

Det forundrer neppe noen at samtlige av våre intervjuobjekter trekker frem den kraftige veksten i oppdrettsnæring som det som sannsynligvis ville ha forundret redaktøren i «Norsk Fiskerinær­ing» aller mest i 1961.

Ragnar Nystøyl: — Det er jeg vel egentlig for ung til å svare på. Min «omgang» med Thorvald Tande sr. innebar stor sett å bli lokket til å si ja til juleannonser i «Norsk Fiskerinæring.» Ut fra den antakelsen at eplet ikke har falt så langt fra stammen rent politisk, vil jeg tro at han ville være forbauset over at deltakerloven — og spesielt aktivitetskravet, fortsatt står så sterkt som det gjør i dag. Han ville nok også vært forbauset over at fiskeriallmenningen nå er stengt, at alle fiskerier er strengt kvoteregulert. Og så ville han selvfølgelig aldri har trodd at over 70 prosent av eksportverdien av norsk sjømat i 2021 skulle komme fra noe som ble kalt akvakultur.

Ragnar Nystøyl vil tro at også det strengt regulerte fisket i dag ville ha forundret vår redaktør for 60 år siden. Det tror vi han har rett i.

Magnar Pedersen: — Det er sikkert flere ting, men jeg kan ikke tro annet enn at det må være fremveksten av lakseoppdrettsnærin­gen — veksten, omfanget og lønnsomheten.

Trond Williksen: — Det som hadde forbauset han mest ville vært omfanget og størrelsen av næringen i dag. Fremveksten av en stor sjømatnæring, et sjømatcluster og en verdensledende havbruksnær­ing har langt overgått hva man så for seg på den tiden «Norsk Fiskerinæring» ga ut sitt første nummer. For 60 år siden var det som er dagens sjømatnæring en fiskerinæring — med fiskerier og fiskeindustri av stor betydning for sysselsetting og verdiskapn­ing på kysten. Den var politisert, men med en langt mer begrenset rolle for landets verdiskapning enn i dag. Særlig det at hav­bruksnæringen, som opprinnelig var sett på som en sårt tiltrengt attåtnæring til en litt loslitt kyst, skulle få den veksten vi har sett i omfang, verdiskapning og nasjonal betydning, kunne ingen forestille seg. Langt mindre den påfølgende fremveksten av tilknyttet industri og servicevirksomhet, som i dag utgjør en kraftig motor i utviklingen av kysten og bidrar sterkt til at den er det virkelige kraftsenteret i norsk økonomi.

Norsk fiskeoppdrett har hatt en eventyrlig utvikling de siste 50 årene. Trond Williksen tror at folk i dag har problemer med å forestille seg hvor stor denne næringen kan bli i fremtiden. Veksten vil bare fortsette.



For oss som har vært med noen år er det vanskelig å forstå den utviklingen vi har vært vitne til, og jeg tror fremdeles ikke at vi kan forestille oss hvor stort dette kan bli inn i de neste årtier.

Geir Ove Ystmark: — Størrelsen og lønnsomheten i næringen, samt at havbruket har blitt så dominerende.

Thorvald Tande: — Det er ikke noe jeg tror, det er noe jeg vet! Og han hadde ikke bare vært forbauset; han hadde nektet å tro at Norge i 2021 skulle eksportere 1,5 millioner tonn oppdrettslaks til nesten 60 kroner per kilo. I 1980, da produksjonen av laks begynte å «ta av», uttalte redaktøren skråsikkert at den dagen slaktekvantumet passerte 10.000 tonn ville lakseprisen falle under prisen på torsk. Den påstanden måtte han bite i seg mange ganger! I 1961 var 1,5 millioner tonn oppdrettslaks science fiction; ikke noe annet!

Geir Ove Ystmark: — Vi bøyer oss selvfølgelig for fasiten!

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå