Historiske godbiter
Håkjerringfiske utenfor Finnmark
Leveren fra denne haifisken var velegnet til tranproduksjon, og dermed etterspurt.

Opp til 300 tønner breddfulle med lever av prima kvalitet! Det var utbyttet som fisket etter håkjerring kunne lokke med, slo «Norsk Fiskeritidende» fast i 1887. Gjennom en lengre artikkel, signert K.H., forsøkte bladet å få flere til å ta del i dette fisket, som hver sommer fant sted utenfor kysten av Finnmark.
Leveren fra denne haifisken var velegnet til tranproduksjon, og dermed etterspurt. Andre deler av håkjerringa var mindre anvendelige. Kjøttet kunne riktignok brukes til agn, men forsøk på å benytte det til guano var lite vellykket. Skinnet kunne også brukes til skoproduksjon og fremstilling av seletøy.
Samtidig fikk de som hadde tenkt å gå i gang med dette fisket, klar beskjed: Håkjerringa var glupsk. Svært glupsk. Munnen dekket nesten hele bredden av hodets underflate, og «Svælgets Tøielighed og Mavens Rummelighed» sto så absolutt i forhold til munnbredden.
Som et skrekkens eksempel ble et 4,5 meter langt eksemplar av arten trukket frem:
«Da denne ble åpnet, viste magen seg å inneholde en hel sel, åtte store skrei, et meget stort kveitehode samt flere stykker hvalspekk.»
Et slikt inntak understreket med all tydelighet at håkjerringa var til stort bryderi for hval- og selfangerne, og at den syntes å være «helt følelsesløs, og bryder sig hverken om Skrik eller Slag.» Desto større grunn da til å øke fangsten.
Håkjerringfisket hadde lange tradisjoner i Finnmark. Det hadde tidligere foregått inne i fjordene med line fra åpne båter. Denne virksomheten var imidlertid så risikofylt og hadde ført med seg så mange ulykker at den i 1880-årene omtrent var gått ut av bruk.
Vil du lese mer av saken på en enkel måte? "Prøv gratis i 14 dager" uten binding eller forpliktelser, eller logg inn på din bruker.
Logg inn
Prøv gratis i 14 dager
Vi tilbyr 14 dagers prøvetid uten binding eller andre forpliktelser. Alt du registrerer er navn, (firma), epost og egen kode. Etter 14 dager må du selv aktivere abonnement om du ønsker det. Er du allerede abonnent, men har ikke digital bruker? Lag brukerkonto her. Vi knytter det til ditt abonnement. Du kan lese mer om abonnement eller ta kontakt med oss
Få innsikt og oversikt
Et årsabonnement koster 2300,- og gir deg tilgang til alle saker på NorskFisk.no, magasinet Norsk Fiskerinæring samt årboken Norsk Sjømatnæring. Les mer ved å trykke “Bli abonnent”.