Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

9 - 2021

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 9 – 2021

Lukk

NF's blå

Tar ordet

Meningspanelet

Leder

Høyviks kommentar

Historiske godbiter

Månedens Gullfisk

Månedens intervju

Sandøys kommentar

Lek med tall

Hempels kommentar

På tampen fra Provence

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

Duellen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

Nye investeringer

Nye investeringer

Sundnes kommentar

Robert Eriksson

Til næringens beste eller bakvei til økt produksjon

Om bruken av særtillatelser i norsk havbruk

Det omfattende systemet med særtillatelser står for nesten 20 prosent av den samlede produksjonskapasiteten i norsk lakseop­pdrett. Ikke rart myndighetene nylig tok en pust i bakken, og satt mange av disse ordningene på vent. En ordning som nå er avsluttet, er tildelingen av utviklingstillatelser. SalMar har allerede søkt og fått innvilget konvertering til ordinære tilla­telser for sin gigantiske Havfarm. Mange vil etter hvert følge etter. (Foto: SalMar)
Publisert: 4. november 2021

ARTIKKELFORFATTERNE

Denne artikkelen er skrevet av (f.v.) Frank Asche ved University of Florida og Universitetet i Stavanger, Marit Schei Olsen, Atle Årthun Gauteplass og Tonje C. Osmundsen, alle fra NTNU Samfun­nsforskning og Bjørn Hersoug fra NFH, UiT og Nofima.

Vi skal innlede denne artikkelen med en såkalt «stråmann», her fra serien «Oppdretterne». Firda-gründer Ola Braanaas fyrer løs:

«Vi har nå så mange merkelige reguleringer at det er blitt vans­kelig. Man må jo nesten være utstudert for å forstå hvordan dette virker. Vi har konsesjonsordninger som er grå, grønne, mørkegrønne og lysegrønne. Vi har visningskonsesjoner og utdan­ningskonsesjoner, FoU-konsesjoner og nå også noe som heter utvik­lingskonsesjoner. Så har vi fem prosents vekst og Bremnes-model­len, og en masse modeller for hvordan dette skal reguleres. Hele dette konsesjonssystemet må snarest revideres; myndighetene må gå inn i reguleringsordningene, deregulere og finne en ny modell som gjør at vi får forutsigbarhet for fremtidig vekst. Det har vi ikke i dag. Det er umulig å gjøre langsiktige, store investering­er med basis i dagens regelverk. Det gir ikke forutsigbarhet for vekst».

Ola Braanaas er ikke den eneste som er frustrert og forvirret over mangfoldet av særordninger i norsk lakseoppdrett. Men hvem har ansvaret for at det stadig blir flere særordninger, og hvilke formål tjener disse ordningene? Her skal vi se nærmere på system­et med særtillatelser, nærmere bestemt stamfisktillatelser, undervisnings- og forskningstillatelser, visningstillatelser og utviklingstillatelser. Vi utelater bevisst tillatelser for fiske­parker og slaktemerder, ettersom disse har minimal betydning for de problemstillingene vi skal belyse her.

Prisnivået på standard matfisktillatelser har skutt kraftig i været i takt med den sterke inntjeningen i næringen de siste 7-8 årene. Ikke rart oppdretterne står i kø for å sikre seg billige særtillatelser av ymse slag.


Helt siden 1973 har norsk oppdrettsnæring vært styrt etter et system basert på konsesjoner, eller tillatelser. Over tid har det utviklet seg en rekke typer særtillatelser. Felles for særtilla­telsene er at de tar sikte på å møte særskilte behov, som ikke ivaretas direkte gjennom det som kan betegnes som hovedsystemet, dvs. ordinære matfisktillatelser, hvor veksten bestemmes gjennom det såkalte «trafikklyssystemet». Felles for særtillatelsene er at de tildeles gratis. De er verken undergitt fast pris eller selges på auksjon, slik som i det ordinære systemet. De er videre tidsbegrenset, og de har vært opprettet til forskjellige tider og for ulike formål. Dette er reguleringsordninger som i stor grad har «passert under radaren», dvs. det har vært lite offentlig fokus på disse ordningene, dog med et visst unntak for utvikling­stillatelsene. Det har vært lite kontroll med hvordan ordningene har vært praktisert.

All matproduksjon setter fotspor i miljøet, også oppdrett av laks og ørret. Mange mener at disse fotsporene er blitt for store, og at det ikke er rom for videre vekst før man har løst de miljømessige utfordringene. Her fra juni 2015, da Natur og Ungdom (NU) møtte opp foran Stortinget. NU vil at alle lys skal lyse rødt. (Foto: Marta Valentinsen/Natur
og Ungdom)
Norsk Fiskerinæring

Vil du lese mer av saken på en enkel måte? Få tilgang i 24 timer uten binding eller forpliktelser.

Logg inn

Prøv gratis i 14 dager

 

Vi gir deg 24 timers gratis prøvetid på NorskFisk.no. Lag en bruker uten binding eller andre forpliktelser. Fyll inn navn, (firma), epost og egen kode, og du er i gang. Er du allerede abonnent, men har ikke digital bruker? Gi oss beskjed, og vi hjelper deg. Du kan lese mer om abonnement eller ta kontakt med oss her 

Få innsikt og oversikt

Et årsabonnement koster 2415,- og gir deg tilgang til alle saker på NorskFisk.no, magasinet Norsk Fiskerinæring samt årboken Norsk Sjømatnæring. Les mer ved å trykke “Bli abonnent”.

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå