Det vanskelige siste kvartalet!
I snitt siden årtusenskiftet har det hvert år blitt landet ca. 58.000 tonn torsk fra norske fartøyer i siste kvartal. Dette utgjør bare 18,7 prosent av den totale torskefangsten. Tallene viser at jo mindre torskekvoten er, jo mindre andel av kvoten blir fisket i årets tre siste måneder. Kort sagt; årets siste kvartal er vanskelig for alle som er avhengige av torsken.
Siden årtusenskiftet har norske fiskere landet 13,9 millioner tonn torsk og torskeartet fisk. Det er 634.000 tonn i snitt per år. Av dette er 6,8 millioner tonn torsk, 4,3 millioner tonn sei og 2 millioner tonn hyse. Torsken står altså for 48,9 prosent, eller tett på halvparten av landingene. I samme periode har utenlandske fiskere levert 2,8 millioner tonn torskeartet fisk i Norge, hvorav 2,2 millioner tonn torsk, eller 77,4 prosent.
Om vi holder oss til de norske fangstene av torsk siden årtusenskiftet har nesten 1,3 millioner tonn vært landet i siste kvartal, dvs. i månedene oktober, november og desember. Det utgjør som nevnt innledningsvis knappe 19 prosent av totalfangsten.
En av de største ulempene for norsk sjømatnæring — kanskje den aller største om vi holder oss i den tradisjonelle delen av næringen, er nettopp de svært sesongpregede landingene av fisk. Det gir dårligere priser enn man ellers kunne ha oppnådd om fangstene hadde vært mer jevnt fordelt gjennom året. Det gjør det også veldig vanskelig for fiskeindustrien å opprettholde stabil produksjon. Alt for ofte må industribedriftene permittere ansatte på grunn av råstoffmangel, særlig utover høsten.
Normalt har flåten små problemer med å ta de fastsatte kvotene. Det er altså ingen tvil om at dagens fangstkapasitet er stor nok. I fjor lå det likevel lenge an til at en god del torsk ville bli stående ufisket igjen i havet, selv etter at flåten hadde utnyttet den kvotefleksibiliteten Norge og Russland har avtalt. Partene ble derfor enige om å øke den andelen torsk som kunne overføres til 2022. Dermed kom man i mål også i fjor.
Gjennom året prøver Fiskeridirektoratet etter beste evne å tilpasse fangstaktivitetene slik at alle kvoter er utnyttet når året går i graven. Det lykkes man stor sett med. Fjoråret var med andre ord et unntak, og skyldes særlig to forhold. For det første er det mye som tyder på at bestandssituasjonen for torsk kanskje ikke er så god som vi tror. For det andre var tilgjengeligheten åpenbart en god del dårligere enn normalt. Da nyttårsrakettene ble skutt i været var det landet tett på 373.000 tonn torsk nord for 62 grader. Den disponible norske kvoten var 431.000 tonn. Det måtte altså overføres ca. 59.000 tonn fra 2021 til 2022, så vidt vi vet det største kvantumet noen gang. Over 13 prosent av den disponible torskekvoten i 2021 må fiskes i år.