Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

1 - 2022

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 1 – 2022

Lukk

Leder

NF's blå

INGES hjørne

Bent Dreyer

Historiske godbiter

Lek med tall

Sandøys kommentar

Månedens Gullfisk

Månedens intervju

Guldens Lupe

Nye investeringer

Nye investeringer

Hempels kommentar

Nye investeringer

Ferdigsnakka

Blue Legasea

Sundnes kommentar

Bok på kroken

På tampen fra Provence

Fisk og Forskning

Duellen

Dyr dritt eller Guds slam?

De ulike aktørene i «slamnæringen» mener alle å ha den beste løsningen.

Finner du fiskeslammet? Alt er bioressurser som kan resirkuleres eller brukes på nye måter. Men som også ser brunt, ubestemmelig og lite forlokkende ut. Fra venstre husdyrgjødsel hvor vannet har blitt fjernet, biorest fra et biogassanlegg, rapsfrø, alger fra havet og fiskeslam. (Foto: Anette Tjomsland)
Utgave nr. 1

Totalmengden slam — fiskebæsj og fôrspill — fra norsk akvakul­tur er anslått til en halv million tonn i året. Det vi tar hånd om i dag, utgjør en kostnad for oppdretterne, men også en ressurs og grunnlag for annen næring. Klarer man — eller blir man pålagt — å hente opp slammet fra tradisjonelt merdoppdrett, blir volu­met mangedoblet. De ulike aktørene i «slamnæringen» mener alle å ha den beste løsningen for å ta hånd om dette.

Fra døren utenfor kontrollrommet hos Mowi Steinsvik har man utsikt både til «Påvekst 2»-hallen og den tilhørende RAS-avdelingen ved siden av. Denne gangen vender vi blikket mot filtrene: Seks store trommelfiltre under oransje deksler og med biofilter like under. Det er trommelfiltrene som tar partiklene og som får vår oppmerksomhet. Fra de oransje boksene går en rosa slange til oppsamlingsrommet som tar imot slam fra hele settefis­kanlegget. Vi følger med på ferden, eller rettere sagt vi henger oss på driftsleder Erik Salveson, som lukker oss inn i «slamrom­met» og fører oss opp trappen til Kicab-apparatet i hjørnet. På det blå silbåndet/beltefilteret der dukker slammet opp igjen — tilsatt polymerer som binder de faste bestanddelene, mens en del av vannet siver gjennom de ørsmå hullene i båndet.

— Det i hovedsak avføringsrester som rulles ned i tanken under for deretter å pumpes over i sentrifugen på samme plan.

— Etter sentrifugeringen ligger tørrstoffandelen på 27 prosent. Vi vil helst ikke ha den for høy heller, i og med at stoffet skal pumpes over i tørka, forklarer Salveson. Vi er slett ikke ferdige med lakseslammet hos Mowi, men løfter blikket litt.

Slam så det monner


Vi har ikke tall på hva oppdrettsselskap og avfallsselskap lever­er av slam, men Øyvind Hilmarsen i SINTEF har en tommelfingerre­gel som sier noe om omfanget.

— Dersom vi har et settefiskanlegg som produserer 2000 tonn fisk, får vi ca. 200 tonn tørket slam, sier han. Samtidig er det gjort ulike beregninger av samlet volum slam eller det poten­sielle volumet slam fra norske lakseoppdrettsanlegg i sine ulike faser. I 2017 beregnet Turid Synnøve Aas og Torbjørn Åsgård en årlig mengde tørrstoff i slam fra norsk smoltproduksjon i fer­skvann til 10.716 tonn, hvorav 225 tonn fosfor. Tallene inklu­derte slam som ikke ble samlet opp.
Vått slam inneholder vann, og volumet av slammet vil øke tilsvarende. For sjøfasen endte de samme regnestykkene på 535.142 tonn tørrstoff, hvorav 9.096 tonn fosfor. I 2021 beregnet en prosjektgruppe ledet av Hilmarsen de totale utslippene fra matfiskanlegg til norsk kystvann i 2019 til 224.000 tonn karbon, 66.000 tonn nitrogen og 14.000 tonn fosfor. Og fra settefiskanlegg: 3.219 tonn karbon, 925 tonn nitrogen og 149 tonn fosfor. Tallene for settefiskanleggene forutsatte en rensegrad på 50 prosent, noe som tilsier at man samler opp om­trent samme mengde. Utslippene omfatter partikler og løste nær­ingssalter. Partiklene dreier seg om fôrrester og ekskrementer, og benevnes ofte som slam i oppsamlet form. Næringssaltene dreier seg i hovedsak om nitrogenforbindelser og fosfor, og løser seg altså i vannet.

Første steg er få samlet opp slammet. I et RAS-anlegg er det filtrene som begynner på den jobben. Her fra Mowi i Steinsvika på Sunnmøre. (Foto: HMS)

Også om vi konsentrerer oss om partiklene og landfasen, er det i dag svært begrenset hva vi klarer å samle opp. Aas og Åsgård har målt mengden slam i et nytt settefiskanlegg til 30-40 prosent av stoffmengden fra fôrspill og avføring. Tar man utgangspunkt i mengden tørrstoff fra fôr, blir bare 11 prosent av dette oppsam­let i slam. 24 prosent blir ikke oppsamlet. 33 prosent blir til fisk, mens 32 prosent forsvinner i stoffskiftet og til ulike sprell. Slik sett er det gode grunner til å rette oppmerksomheten mot hva som skjer før man sitter med slammet.

SINTEFs Øyvind Hilmarsen er en som har forsket på slam og også prøvd å kvantifisere utslippet fra norsk oppdrett. Han utarbeidet en rapport om dette som ble publisert sist sommer.

— Mye av tankegangen bygger på den man har i kommunale rensean­legg. Jeg etterlyser en helhetstenkning der man i større grad ser på fôr, fordøyelighet og fôrspill, slik at man får best mulig utnyttelse av fôrressursene, sier forsker Turid Synnøve Aas. Hun mener denne helhetstenkningen også bør reflekteres i regelverket. I dag er det f.eks. fordelaktig med fôrspill i slammet fordi det reduserer konsentrasjonen av kadmium, men det er jo alt annet enn ønskelig med tanke på ressursutnyttelsen. Nofima jobber med løsninger for å bedre ressursbruken. Med tanke på hva det krever av energi å samle og transportere slam, tror Aas at hva som er en optimal løsning vil variere med lokalisering av det enkelte anlegg.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå