Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

1 - 2022

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 1 – 2022

Lukk

Leder

NF's blå

INGES hjørne

Bent Dreyer

Historiske godbiter

Lek med tall

Sandøys kommentar

Månedens Gullfisk

Månedens intervju

Guldens Lupe

Nye investeringer

Nye investeringer

Hempels kommentar

Nye investeringer

Ferdigsnakka

Blue Legasea

Sundnes kommentar

Bok på kroken

På tampen fra Provence

Fisk og Forskning

Duellen

Historien om maksimalt tillatt biomasse (MTB)

Denne artikkelen vil føre historien tilbake til 1970, da kommersiell lakseproduksjon og følge historien frem til 2021.

Siden 2005 har MTB, dvs. Maksimalt Tillatt Biomasse av fisk i merdene, bestemt størrelsen og produksjonsevnen til norske op­pdrettsanlegg. I alt er det per dato tildelt ca. 1.350 konsesjon­er av ulike typer med en samlet MTB på noe over 1,2 millioner tonn.
Utgave nr. 1
Denne artikkelen er skrevet av Bjørn Hersoug, professor emeritus ved Norges fiskerihøyskole, UiT og seniorforsker i Nofima. (Foto: Thv Tande)

For de fleste, i det minste i den eldre generasjonen, er MTB en forkortelse for motortorpedobåt. For de innvidde i havbruksverde­nen står det for «maksimalt tillatt biomasse». Men hvorfor skal vi regulere lakseproduksjonen?

Det er velkjent, at i marint havbruk er det eksternaliteter, dvs. hva en oppdretter gjør eller ikke gjør, som vil kunne ha konsek­venser, ikke bare for miljøet, men også for andre oppdrettere i det samme området. Men det innebærer ikke nødvendigvis at totalpro­duksjonen må reguleres. Alle viktige oppdrettsland har miljøreguleringer, noen strenge, andre mindre strenge. Norge er imidlertid det eneste landet som regulerer totalproduksjonen, riktignok indirekte gjennom kontroll av produksjonsvolumet i sjøen til enhver tid. De fleste lakseproduserende land benytter seg av en maksimalt tillatt biomasse (MTB), men da på lokalitets­nivå, og ikke for å kontrollere totalproduksjonen. For å forstå det norske systemet, som bygger på tillatelser koplet med MTB-reguleringer, må vi tilbake til starten av den norske oppdret­tsvirksomheten. Denne artikkelen vil føre historien tilbake til 1970, da kommersiell lakseproduksjon startet for alvor og følge historien frem til 2021. Som angitt i overskriften er vi primært opptatt av to forskningsspørsmål; hvorfor ble totalproduksjonen regulert og hvordan ble den regulert?

Vekt, volum eller areal?


Produksjon av ørret har en lang forhistorie i Norge, først for utsett i vassdrag og vann som ble påvirket av vassdragsreguler­inger, og deretter fra tidlig på 1950-tallet som en småindustri, langt på vei inspirert av danske erfaringer med oppdrett av regnbueørret. Det var imidlertid med overgangen fra ferskvann til sjø, fra dammer på land til merder i sjø, og fra ørret til laks at næringen fikk sitt gjennombrudd. Produksjonen i 1970 var heller beskjeden i følge Statistisk sentralbyrå; 500 tonn ørret og 100 tonn laks. Men det var stor interesse for den nye nærin­gen, og i 1971 besluttet regjeringen å nedsette et offentlig utvalg for å se på hvordan fiskeoppdrett kunne utvikles og re­guleres. Lysø-utvalget, som fikk navn etter formannen, tidligere fiskeriminister Nils Lysø, etablerte det som skulle bli det dominerende styringssystemet for næringen de neste 50 årene. Selv om utvalgets endelige konklusjoner ikke forelå før i 1977, best­emte de i 1973 at alle eksisterende oppdrettsanlegg, både for laks og ørret, skulle registreres og at det skulle innføres en konsesjonsordning. Utvalget argumenterte for at en konsesjon­sordning var helt nødvendig hvis produksjonskapasiteten skulle tilpasses markedsmulighetene, og dernest for at oppdrett skulle bli et viktig element i distriktspolitikken, basert på idéen om at eier også skulle være driver av anlegget.

Vik-brødrene Karstein og Olavs anlegg i Sykkylven fotografert en augustdag i 1962. Det har vært mye snakk om hvem som var først ute med fiskeoppdrett av noe betydning i Norge, men at de to brødrene tilhører den ypperste eliten av pionerer er udiskuta­belt. (Foto: Telemark flyselskap)

Det sterke fokuset på å begrense totalproduksjonen må nok ses på bakgrunn av at både offentlige og private aktører hadde tapt mye penger på markedskriser i ørretproduksjonen på 1950- og 60-tal­let. Den andre målsettingen — om å bruke oppdrett i distriktspo­litikken må forstås på bakgrunn av flukten fra landsbygda til byene, og især til Oslo. Dette var særdeles viktig i kystkommu­nene, som i disse årene erfarte en rask nedtrapping av antall fiskere som følge av strukturrasjonaliseringen.

Selv om miljøargumenter også ble nevnt i de første reguleringene i 1973, var hovedtankegangen å etablere en småindustri. Man ønsket å holde «storkapitalen» ute gjennom å kreve «en mann, en konsesjon». Damene ble først nevnt på et mye senere tidspunkt. Det store spørsmålet var; hvordan begrense produksjonen? Ifølge utvalget var det tre muligheter: 1) å regulere produksjonen gjennom en gitt maksgrense, angitt i tonn, 2) å regulere arealet til hver oppdretter i antall kvadratmeter eller 3) å angi et visst produksjonsvolum på merdene tilknyttet konsesjonen, angitt i kubikkmeter. Lysø-utvalget anbefalte alternativ 1, og mente at 50 tonn laks eller 100 tonn ørret ville være tilstrekkelig til å gi en brukbar levevei for oppdretterne.

Det var ganske enkle løsninger for de som satte i gang først. Her anlegget til sogningen Erling Osland, som hadde laget seg «fiske­bur» av notlin montert på faststående stolper i sjøen. (Foto: Helge Sunde)
Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå