Skip to content

Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

2 - 2022

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 2 – 2022

Lukk

Leder

NF's blå

Brev fra leserne

Meningspanelet

INGES hjørne

Geir Ove Ystmark

Lek med tall

Høyviks kommentar

Månedens Gullfisk

Guldens Lupe

Månedens intervju

Nye investeringer

Norges 35 største fiskebåtrederier

Hempels kommentar

Aquatech Cluster

Ferdigsnakka

Sundnes kommentar

Bok på kroken

Duellen

Fisk og Forskning

På tampen fra Provence

Leder

Lek med tall

Eksporten av sjømat:
Jevnt fordelt over året

De siste 10 årene har vi eksportert sjømat fra Norge for 875 mil­liarder kroner.

Siden 2012 har Norge eksportert 26 milloner tonn sjømat om vi regner i produktvekt. Av dette er litt over 20 milloner tonn de artene som inngår i figuren over. Figuren viser hvordan eksporten av hver enkelt art har fordelt seg månedsvis i de siste ti årene, regnet i prosent.
Publisert: 7. mars 2022

De siste 10 årene har vi eksportert sjømat fra Norge for 875 mil­liarder kroner. Av dette ble 413 milliarder, eller 47,3 prosent bokført i første halvår — 52,7 prosent i andre. Det må altså være lov til å si at eksportverdien fordeler seg ganske jevnt over året. Dette endrer seg ikke om vi ser på eksporten i tonn. 48 prosent ble skipet ut i årets første seks måneder — 52 pros­ent fra juli til desember.

Vi liker å fokusere på eksportverdien av sjømat. Det er ikke så rart. De siste ti årene har det vært en fantastisk utvikling. I 2012 eksporterte vi fisk og sjømat fra Norge for 51,6 milliarder kroner. I fjor var dette økt til 120,8 milliarder — opp 234 prosent! Og ingen ting tyder på at kurven er i ferd med å snu. I januar i år økte eksportverdien med over 26 prosent i forhold til samme måned i fjor. Dette på tross av at eksportkvantumet falt med 17,4 prosent! Selv om det er veldig tidlig på året, tyder mye på at vi går et nytt fantastisk år i møte. Det skal ikke forundre oss det minste om vi passerer 130 milliarder. Eksportverdien er mye knyttet opp mot prisene på laks, og så langt i 2022 har de vært aldeles strålende. I fem uker på rad har snittprisen for fersk norsk laks vært over 70 kroner per kilo.

Vi snakker ikke så mye om kvantum. Til syvende og sist er det jo pengene vi lever av, og da spiller kvantumet mindre rolle. Ser vi de siste ti årene under ett har vi eksportert til sammen 26 millioner tonn fisk og sjømat fra Norge, regnet i produktvekt. Her er alt inkludert — villfisk, oppdrettsfisk, skalldyr og bløtdyr, krill, tang og tare. Kvantumet holdt seg nesten overras­kende stabilt fra 2012 til 2020, med en vekst på ca. 15 prosent. Så økte det med ytterligere 15 prosent fra 2020 til 2021. I 2012 sendte vi knapt 2,4 millioner tonn sjømat ut av landet, i fjor nesten 3,1 millioner tonn.

Volumveksten var altså vesentlig lavere enn veksten i verdi, hvilket forteller om en kraftig prisøkning. I 2012 var snittprisen per eksportert kilo 21,85 kroner. I fjor var den hele 39,06 kroner — en økning på nesten 80 prosent. Nå må vi med en gang understreke at dette er regnet per kilo produktvekt. Noe av den sterke prisveksten kan altså skyldes økt bearbeidingsgrad og at billige fiskeslag som sild og makrell har utgjort en stadig mindre andel av eksportvolumet. I 2012 sto disse to artene for 27 prosent av eksportkvantumet, i fjor bare 24 prosent.

Hvor mange laks Norge har sendt ut i verden vet ingen. Men om vi tar utgangspunkt i et eksportkvantum rund vekt de siste ti årene på 12,1 millioner tonn og regner ca. 4 kilo i snittvekt per fisk, snakker vi om rundt tre milliarder laks bare de siste ti årene. Vi skal ikke påsta at verden drukner i laks fra Norge, men den som har lyst på «norwegian salmon» finner den nesten over alt!

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå