Lek med tall
Eksporten av sjømat:
Jevnt fordelt over året
De siste 10 årene har vi eksportert sjømat fra Norge for 875 milliarder kroner.
De siste 10 årene har vi eksportert sjømat fra Norge for 875 milliarder kroner. Av dette ble 413 milliarder, eller 47,3 prosent bokført i første halvår — 52,7 prosent i andre. Det må altså være lov til å si at eksportverdien fordeler seg ganske jevnt over året. Dette endrer seg ikke om vi ser på eksporten i tonn. 48 prosent ble skipet ut i årets første seks måneder — 52 prosent fra juli til desember.
Vi liker å fokusere på eksportverdien av sjømat. Det er ikke så rart. De siste ti årene har det vært en fantastisk utvikling. I 2012 eksporterte vi fisk og sjømat fra Norge for 51,6 milliarder kroner. I fjor var dette økt til 120,8 milliarder — opp 234 prosent! Og ingen ting tyder på at kurven er i ferd med å snu. I januar i år økte eksportverdien med over 26 prosent i forhold til samme måned i fjor. Dette på tross av at eksportkvantumet falt med 17,4 prosent! Selv om det er veldig tidlig på året, tyder mye på at vi går et nytt fantastisk år i møte. Det skal ikke forundre oss det minste om vi passerer 130 milliarder. Eksportverdien er mye knyttet opp mot prisene på laks, og så langt i 2022 har de vært aldeles strålende. I fem uker på rad har snittprisen for fersk norsk laks vært over 70 kroner per kilo.
Vi snakker ikke så mye om kvantum. Til syvende og sist er det jo pengene vi lever av, og da spiller kvantumet mindre rolle. Ser vi de siste ti årene under ett har vi eksportert til sammen 26 millioner tonn fisk og sjømat fra Norge, regnet i produktvekt. Her er alt inkludert — villfisk, oppdrettsfisk, skalldyr og bløtdyr, krill, tang og tare. Kvantumet holdt seg nesten overraskende stabilt fra 2012 til 2020, med en vekst på ca. 15 prosent. Så økte det med ytterligere 15 prosent fra 2020 til 2021. I 2012 sendte vi knapt 2,4 millioner tonn sjømat ut av landet, i fjor nesten 3,1 millioner tonn.
Volumveksten var altså vesentlig lavere enn veksten i verdi, hvilket forteller om en kraftig prisøkning. I 2012 var snittprisen per eksportert kilo 21,85 kroner. I fjor var den hele 39,06 kroner — en økning på nesten 80 prosent. Nå må vi med en gang understreke at dette er regnet per kilo produktvekt. Noe av den sterke prisveksten kan altså skyldes økt bearbeidingsgrad og at billige fiskeslag som sild og makrell har utgjort en stadig mindre andel av eksportvolumet. I 2012 sto disse to artene for 27 prosent av eksportkvantumet, i fjor bare 24 prosent.