Kanskje vil de riste litt irritert på hodene i Skrova. Ingen ting kommer av seg selv. Det ligger 75 års hardt arbeid bak suksessen til Ellingsen Seafood. Men selv om det har vært både «ups and downs», kommer vi ikke utenom at det som startet som et lite fiskebruk i havna i Skrova, i dag er et konsern med rundt 800 millioner kroner i omsetning og en lønnsomhet som gruser nesten alle andre. Om ikke historien til Ellingsen Seafood er solskinn, er to pluss to fem.
Norges eldste selskap — Posten Norge — ble etablert i 1647. Det er 375 år siden. Mathiesen-konsernet på Eidsvoll Verk så dagens lys i 1671, og feiret 350-årsjubileum i fjor. Det finnes altså noen riktig gamle selskaper i Norge. Men de er definitivt unntakene. I gjennomsnitt lever et norsk selskap i ca. 14 år. Slik sett kan vi trygt konstatere at Ellingsen Seafood på Skrova er «mot normalt». I år kan nemlig selskapet feire 75-årsjubileum. Det skal foregå i Svolvær i april, og blir sikkert en strålende fest for ansatte og gode samarbeidspartnere. Vi kan vel også slå fast at dette skjer etter noen aldeles fantastisk flotte år. Å studere regnskapene til Ellingsen Seafood siden 2013 er nesten som et eventyr. For hver krone omsatt har selskapet sittet igjen med 30 øre før skatt. Fjoråret ga en rekordomsetning på nesten 800 millioner kroner og nærmere 250 millioner i overskudd. Det har aldri vært slaktet mer laks — ca. 14.000 tonn i slaktevekt. For å si det slik; det er ikke mange selskaper vi kjenner — om noen, som har større grunn til å feire 75-årsdagen enn Ellingsen på Skrova.
Og så går jo historien egentlig mye lenger tilbake. Alt i 1795 kom Andreas Ellingsen til Skrova — en av syv brødre fra Saltnes i Salten som alle var jekteskippere. De syv Ellingsen-brødrene var en fryktet gjeng da de sammen seilte inn på havna til vårstevnene i Bergen. Andreas ble gift på Skrova og startet en virksomhet som i 1895 kunne feire et gigantisk hundreårsjubileum. Da hadde først sønnen Johan og deretter sønnesønnen Almar Johan ført virksomheten videre. Så begynte problemene, og i 1915 gikk selskapet over ende. Deretter passerte 32 år og en ny verdenskrig før Ellingsen-familien igjen startet opp med mottak og foredling av fisk på Skrova. Karsten J. Ellingsen tok opp arven fra sin tippolderfar.
Dristig satsing
Karsten J. Ellingsen — J for Johan — var født og oppvokst på Skrova i Lofoten, en liten øy rett utenfor Svolvær. Han kom til verden i 1924, og var den yngste av to barn. Faren jobbet som statslos. Som de fleste unge menn på Skrova startet Karsten som fisker, men det passet han dårlig. I 1947, like etter krigen, arvet han en liten brygge etter sin far i havna på Skrova og satte i gang for egen regning. Det var en dristig satsing for en unggutt på 24, men Karsten hadde de egenskapene som skulle til. Konkurransen var knallhard. Bare på Skrova var det et titalls fiskebruk, og ingen ga ved dørene. Karsten J. Ellingsen satses som alle de andre på mottak og foredling av hvitfisk, og etter hvert også sild.
Henging og salting var kjernevirksomheten. Han og kona bodde på loftet, og der ble også Almar, den første av barna, født i 1948. I 1951 fulgte barn nummer to, Ulf. Da hadde familien skaffet seg eget hus på Skrova.