Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

2 - 2022

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 2 – 2022

Lukk

Leder

NF's blå

Brev fra leserne

Meningspanelet

INGES hjørne

Geir Ove Ystmark

Lek med tall

Høyviks kommentar

Månedens Gullfisk

Guldens Lupe

Månedens intervju

Nye investeringer

Norges 35 største fiskebåtrederier

Hempels kommentar

Aquatech Cluster

Ferdigsnakka

Sundnes kommentar

Bok på kroken

Duellen

Fisk og Forskning

På tampen fra Provence

Leder

Ellingsen Seafood 75 år:
En solskinnshistorie!

Det ligger 75 års hardt arbeid bak suksessen til Ellingsen Seafood.

Skrova er et øyvær i Vestfjorden, med et samlet areal på nesten fire kvadratkilometer. Det høyeste punktet er Skrovafjellet, 281 meter over havet. Skrova har vel 200 innbyggere som i all hoved­sak bor rundt sundet Skrovkeila og jobber for Ellingsen Seafood. Om ordet «hjørnesteinsbedrift» kan brukes om noen, må det være om Ellingsen. (Foto: Ellingsen)
Publisert: 7. mars 2022

Kanskje vil de riste litt irritert på hodene i Skrova. Ingen ting kommer av seg selv. Det ligger 75 års hardt arbeid bak suksessen til Ellingsen Seafood. Men selv om det har vært både «ups and downs», kommer vi ikke utenom at det som startet som et lite fiskebruk i havna i Skrova, i dag er et konsern med rundt 800 millioner kroner i omsetning og en lønnsomhet som gruser nesten alle andre. Om ikke historien til Ellingsen Seafood er solskinn, er to pluss to fem.

Norges eldste selskap — Posten Norge — ble etablert i 1647. Det er 375 år siden. Mathiesen-konsernet på Eidsvoll Verk så dagens lys i 1671, og feiret 350-årsjubileum i fjor. Det finnes altså noen riktig gamle selskaper i Norge. Men de er definitivt unntak­ene. I gjennomsnitt lever et norsk selskap i ca. 14 år. Slik sett kan vi trygt konstatere at Ellingsen Seafood på Skrova er «mot normalt». I år kan nemlig selskapet feire 75-årsjubileum. Det skal foregå i Svolvær i april, og blir sikkert en strålende fest for ansatte og gode samarbeidspartnere. Vi kan vel også slå fast at dette skjer etter noen aldeles fantastisk flotte år. Å studere regnskapene til Ellingsen Seafood siden 2013 er nesten som et eventyr. For hver krone omsatt har selskapet sittet igjen med 30 øre før skatt. Fjoråret ga en rekordomsetning på nesten 800 mil­lioner kroner og nærmere 250 millioner i overskudd. Det har aldri vært slaktet mer laks — ca. 14.000 tonn i slaktevekt. For å si det slik; det er ikke mange selskaper vi kjenner — om noen, som har større grunn til å feire 75-årsdagen enn Ellingsen på Skrova.

Ellingsen Seafood er 75. Men Ellingsen-familien i Skrova går helt tilbake til 1795. Dette huset ble bygget i 1862, og var i mange år familiens hovedsete. Så forsvant det ut av familiens eie, før det ble kjøpt tilbake i 2018 og siden restaurert. (Foto: Ulf Ellingsen)

Og så går jo historien egentlig mye lenger tilbake. Alt i 1795 kom Andreas Ellingsen til Skrova — en av syv brødre fra Saltnes i Salten som alle var jekteskippere. De syv Ellingsen-brødrene var en fryktet gjeng da de sammen seilte inn på havna til vår­stevnene i Bergen. Andreas ble gift på Skrova og startet en virk­somhet som i 1895 kunne feire et gigantisk hundreårsjubileum. Da hadde først sønnen Johan og deretter sønnesønnen Almar Johan ført virksomheten videre. Så begynte problemene, og i 1915 gikk sels­kapet over ende. Deretter passerte 32 år og en ny verdenskrig før Ellingsen-familien igjen startet opp med mottak og foredling av fisk på Skrova. Karsten J. Ellingsen tok opp arven fra sin tip­polderfar.

Dristig satsing


Karsten J. Ellingsen — J for Johan — var født og oppvokst på Skrova i Lofoten, en liten øy rett utenfor Svolvær. Han kom til verden i 1924, og var den yngste av to barn. Faren jobbet som statslos. Som de fleste unge menn på Skrova startet Karsten som fisker, men det passet han dårlig. I 1947, like etter krigen, arvet han en liten brygge etter sin far i havna på Skrova og satte i gang for egen regning. Det var en dristig satsing for en unggutt på 24, men Karsten hadde de egenskapene som skulle til. Konkurransen var knallhard. Bare på Skrova var det et titalls fiskebruk, og ingen ga ved dørene. Karsten J. Ellingsen satses som alle de andre på mottak og foredling av hvitfisk, og etter hvert også sild.
Henging og salting var kjernevirksomheten. Han og kona bodde på loftet, og der ble også Almar, den første av barna, født i 1948. I 1951 fulgte barn nummer to, Ulf. Da hadde familien skaffet seg eget hus på Skrova.

Han døde så alt for tidlig. Karsten J. Ellingsen ble bare 62 år. I 1986 ramlet han om bord i en båt og slo hodet hardt mot ripa. Andre- og tredjegenerasjon Ellingsen har ikke gjort skam på det faren og bestefaren startet. (Foto: Ellingsen)
Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå