Skip to content

Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

2 - 2022

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 2 – 2022

Lukk

Leder

NF's blå

Brev fra leserne

Meningspanelet

INGES hjørne

Geir Ove Ystmark

Lek med tall

Høyviks kommentar

Månedens Gullfisk

Guldens Lupe

Månedens intervju

Nye investeringer

Norges 35 største fiskebåtrederier

Hempels kommentar

Aquatech Cluster

Ferdigsnakka

Sundnes kommentar

Bok på kroken

Duellen

Fisk og Forskning

På tampen fra Provence

Leder

nf's blå

Aktuelle kommentarer med spark til alle sider
Ved sist Stortingsvalg fikk Rødt 4,72 prosent oppslutning, og var landets sjette største parti. 140.931 personer stemte Rødt. Meningsmålinger i år har gitt partiet over 10 prosent. Her Moxnes på talerstolen under en 1. mai feiring i Drammen. (Foto: Ihne Pedersen/Rødt)

Festen fortsetter!


Tallene for januar er knapt til å tro. Skjønt etter den strålende eksportrekorden i fjor og de skyhøye lakseprisene så langt i år, bør vi slutte å la oss overraske. I januar eksporterte Norge sjømat for 10,3 milliarder kroner, opp fra 8,2 milliarder i samme måned i fjor. Det er første gang vi passerer 10 milliarder i januar, og økningen var 26,2 prosent. Holder vi dette tempoet ut året passerer sjømateksporten 150 milliarder i 2022.

Hun gir seg på topp. Nylig kom meldingen om at Renate Larsen, adm. direktør i Norges sjømatråd, gir seg etter seks år i sjefs­stolen. Hun har vært med på en eventyrlig reise. (Foto: Norges sjømatråd)

Ved inngangen til året ville nf’s blå ha sagt at det er umulig. Nå tør vi ikke spå noe som helst. I januar var eksportprisen for fersk laks med hode 70,89 kroner per kilo. Det var opp 22 kroner fra januar 2021. I februar fortsatte prisen å stige. Holder vi oss til ukene 5, 6 og 7 var snittprisen for den ferske laksen mellom 3 og 6 kilo smått utrolige 82,47 kroner per kilo, opp 72 prosent fra de samme tre ukene i 2021. I uke 7 var prisen 92,56 kroner! På disse tre korte ukene eksporterte vi i år fersk laks i størrelsen 3-6 kilo for nesten 4,4 milliarder kroner, mot 2,8 milliarder i fjor.
Hvor skal det ende?

Mer til kyst


Så fra fest til noe som slett ikke er festlig.
Siden midten av 1990-tallet, da Norges Fiskarlag fattet sine vedtak om ressursfordelingen mellom de ulike fartøygruppene, har samtlige fiskeriministre — og uten forbehold, forsikret at re­ssursfordelingen skal ligge fast. Samtlige! Fiskerne ønsker forutsigbarhet, og det har de også fått. Fiskarlagets ressursved­tak har nærmest blitt oppfattet som norsk lov.

Mye tyder på at dagens regjering ønsker å bruke tilbakefallet av strukturkvoter til å endre ressursfordelingen i flåten i favør kyst. Bjørnar Skjæran kommer med en lang utredning når vi spør om ressursfordelingen skal ligge fast i årene som kommer. Han svarer ikke ja.

Men nå er det slutt. I månedens intervju med Bjørnar Selnes Skjæran i dette nummeret av bladet, spurte vi som vi alltid har gjort siden Karl Eirik Schjøtt-Pedersen ble fiskeriminister i 1996: Kan den nye fiskeriministeren garantere at ressursfordelin­gen mellom kyst og hav for alle praktiske formål og i det alt vesentlige vil ligge fast?

Hver gang har svaret vært et kontant ja! Skjæran svarte slik:
«Mitt utgangspunkt er at fordelingen mellom fartøygruppene skal være forutsigbar. Jeg ønsker stabilitet og forutsigbarhet, samt en kvotepolitikk som er godt forankret i næringen og som står seg over valg. Det blir ingen revolusjon, men jeg ønsker å markere en ny retning i fiskeripolitikken som er mer rettferdig og gir flere arbeidsplasser på land. I arbeidet med den nye kvotemeldingen vil jeg likevel ha en åpen inngang til spørsmålet om hvordan bredden og mangfoldet i kystflåten kan trygges. Dette må blant annet skje basert på et tilstrekkelig kvotegrunnlag. Strukturgevinstene skal bidra til å sikre en ønsket ressursfordeling mellom de ulike lengdegruppene i kystflåten.»

Veldig mange ord, og nf’s blå vil tro at alarmklokkene allerede hyler i Fiskebåt. Dette er ikke et festbudskap. Leser nf’s blå mellom linjene sier jo ministeren rett ut at han vil endre re­ssursfordelingen. Man må ikke være rakettforsker for å skjønne i favør av hvem.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå