Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
    • Artikkelserier
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

2 - 2022

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 2 – 2022

Leder
NF's blå
Brev fra leserne
Meningspanelet
INGES hjørne
Geir Ove Ystmark
Lek med tall
Høyviks kommentar
Månedens Gullfisk
Guldens Lupe
Månedens intervju
Nye investeringer
Norges 35 største fiskebåtrederier
Hempels kommentar
Aquatech Cluster
Ferdigsnakka
Sundnes kommentar
Bok på kroken
Duellen
Fisk og Forskning
På tampen fra Provence
Leder

Ny, grønn fiskesekk etter 20 år

I tre år har Bewi arbeidet med å utvikle en ny, resirkulerbar sekk for frossen HG-fisk

Daglig leder og medeier i rederiet Nye Giske Havfiske, Bjørn Ståle Giske og salgssjef i Bewi, Tatjana Longva, med en vaskekte Nordic Eco Bag om bord i fabrikken på «Atlantic Viking». Senere i år blir det en ny test av de nye resirkulerbare fryseposene i samme båt. (Foto: HMS)
Publisert: 7. mars 2022

Skrevet av:

Hans Morten Sundnes

I tre år har Bewi arbeidet med å utvikle en ny, resirkulerbar sekk for frossen HG-fisk. Tråleren «Atlantic Viking» har testet den nye sekken i Barentshavet. Den dugde om bord. Nå skal man teste stayerevnen på land. Blir det slutt på å brenne sekkeplast?

Vi øyner egentlig ingen revolusjon på pallene på truckene som strener frem og tilbake mellom fabrikktråleren «Atlantic Viking» og lageret i Ålesund. Den fryste fangsten er pakket i velkjente Nordic Bags, med plast innvendig og gråpapirfarget papir utven­dig. Det er imidlertid ikke hele sannheten om denne ladningen med trålfangst. Noe av torsken og seien har fått æren av å pakkes i en ny type sekk fra samme produsent.

— Går vi tilbake til 1980-tallet, var det ikke vanlig å embal­lere. De som frøs fisken, stablet den i blokker og lempet på paller. Så kom en forskrift om emballering fra Mattilsynet, forteller Tatjana Longva fra Bewi, som altså leverer Nordic Bags og er størst innen slike sekker i dag. I første omgang var det pappkartonger som ble brukt, men disse tok svært mye plass og de måtte stiftes under pakkingen. Papirsekkene man prøvde ut, viste seg å være for svake, og tidlig på 2000-tallet utviklet Atlantic Trading en armert sekk med PET-plast på innsiden og papir på utsiden.

— Siden har det ikke vært noen utvikling. Sekkene tar lite plass, fungerer godt i stabling og ligger godt i fryseren, sier Longva, som selv jobbet i Atlantic Trading før selskapet etter hvert endte i Bewi og hun ble salgssjef for sjøfrossen der.

Gratis å levere


Nå er vi på broen på «Atlantic Viking», sammen med fisker Nikolai Giske, fabrikksjef Terje Synes og daglig leder og medeier i rederiet Nye Giske Havfiske, Bjørn Ståle Giske. Ålesund-rederiet og «Atlantic Viking» er involvert i uttestingen av noe man håper og tror vil bli den foretrukne emballasjeformen for frossen, hodekappet og sløyd fisk. For om tolags-sekken av i dag er grei å håndtere og tar vare på fisken, har man et problem når den er ferdig med jobben: Den er vanskelig å resirkulere. Man blir ikke kvitt alt papiret, slik at plasten må gå til forbrenning. Papiret man skiller ut, får korte fibre og er lite attraktivt.

— De siste tre årene har vi tenkt at vi må komme oss videre når det gjelder bærekraft, og har testet ulike sekker med kun ett materiale. Det har vært mye prøving og feiling, men nå er vi så nær vi noen gang har vært, sier Longva. Det innebærer at «Atlan­tic Viking» tok med seg et parti av de nye sekkene på siste tur til Barentshavet og har pakket i alt 250 tonn med frossen sei og torsk i disse. Det er altså ikke alle pallene man losser nedenun­der som er med tradisjonell sekk.

Truckene i snødrevet og slapset på Tyrholm & Farstad-kaia er mest opptatt av å få fisken fra «Atlantic Viking» i hus. Men de gjør også sin del av jobben i uttestingen av de nye fryseposene til Bewi. (Foto: HMS)
Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Andre saker

Williams kommentar

Hvor gikk Gange-Rolv?

Jeg har gravd i arkivene og funnet gull.
Ferdigsnakka

60 år og 60.000!

Jubileum for Nor-Shipping. Direktør Sidsel Norvik tror på rekord.

NOU-ene tar ofte opp politiske spørsmål som blir alt for store til at den daglige politikken kan håndtere dem.

Leder
Sideblikk
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå