Mens scampi og andre sommergodbiter godgjorde seg over grillkullet ute, fikk deltagerne på medlemsmøtet til NCE Seafood Innovation servert blåskjell og kylling inne. På skjermen vel å merke. Å utvikle kyllingfôr av blåskjell er et av flere prosjekter innen initiativet «Land møter hav». Som igjen er et av riktig så mange prosjekter eller aktiviteter som NCE Seafood Innovation står bak eller er involvert i. Derfor starter vi med skjellene.
I klyngeserien er vi altså kommet til Bergens-baserte NCE Seafood Innovation, som også er den største innovasjonsklyngen i sjømatnæringen. I alt 102 medlemmer oppga årsmeldingen for 2021, og dette har siden økt med rundt 10. Opprinnelig ble NCE Seafood Innovation etablert av storingene Lerøy Seafood Group, Grieg Seafood, Cargill, MOWI og Salmon Group. AS-et var på plass i 2014 og NCE-statusen i 2015. MOWI trakk seg etterhvert ut, men så har det altså kommet mange andre til. På møtet i juni var 60 til stede i løpet av seansen. Vi rakk å registrere folk både fra Havforskningsinstituttet, Lerøy, og vel så mange mindre kjente selskaper, før adm. direktør i NCE Seafood Innovation, Nina Stangeland, åpnet det hele. Hun fremhevet NCE Seafood Innovations fem nye pilarer eller fokusområder:
1) Klima, miljø ogsirkulærøkonomi.
2) Digital transformasjon og digitalisering.
3) Fiskehelse og -velferd.
4) Fremtidige fôringredienser.
5) Fremtidigkompetanse og taltentattraksjon.
NCE Seafood Innovation har tydeligvis klart å tiltrekke seg en del talenter selv. Hele 13 jobber nå i klyngeselskapet, og flere var ganske nye.
— Vi er en voksende klynge, og selv i den pandemitiden vi har vært igjennom har vi opplevd stor interesse rundt aktivitetene våre. Teamet har også vokst, sa Stangeland, som kom rett fra generalforsamling.