Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

6/7 - 2022

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 6/7 – 2022

Lukk

Meningspanelet

Leder

INGES hjørne

Guldens Lupe

Leder

Månedens Gullfisk

Bent Dreyer

Høyviks kommentar

Månedens intervju

Ferdigsnakka

Seafood Innovation

Østensjøs kommentar

Hempels kommentar

Fisk og Forskning

Bok på kroken

Sundnes kommentar

På tampen fra Provence

Hempels kommentar

En ny verdenskrig?

Han minner mer og mer om Adolf Hitler. Vladimir Putin er i ferd med å skrive seg inn i historiebøkene som en av klodens verste skurker, mener Erik Hempel.
Publisert: 22. august 2022

Da jeg gikk på gymnaset, som det en gang het, opplevde vi Cuba-krisen. Den gikk sterkt innpå oss unge mennesker i slutten av tenårene. Vi sov dårlig om nettene. Vi var engstelige for at en tredje verdenskrig skulle bryte ut. Men den gangen var lederne både i USA og Sovjetunionen langt mer rasjonelle enn de lederne vi lever med i dag. Cuba-krisen gikk over, og vi pustet lettet ut.

Nå står vi kanskje overfor en tredje verdenskrig. Likevel sover jeg godt om natten. Jeg vet ikke hvorfor. Lederne er jo mindre rasjonelle enn i 1962. De har langt flere atomvåpen, og de synes hele tiden å være villige til å gå til krig. Både USA og Russland har mer eller mindre konstant vært involvert i krigssituasjoner siden den annen verdenskrig — i snart 80 år.

Nå har krigen i Ukraina vart i over seks måneder, og jeg har begynt å tenke: står vi virkelig midt oppi starten på en tredje verdenskrig? Vel, kanskje ikke ennå, men det kan fort utvikle seg til det, for om litt vil ikke Vesten lenger kunne godta at Russ­land ødelegger handel, logistikk, produksjon etc. Ikke bare i Ukraina, men i alle randstatene i Europa, og etter hvert andre steder også.

Vi opplever allerede store problemer med handel og logistikk. Nå skal vi ikke legge all skyld på Ukraina-krigen for logistikkpro­blemene. De var det nok heller Covid-pandemien som skapte. Men problemene ble forsterket av krigen. Alle under 80 år har ikke opplevet krig i Norge. Noen har riktignok deltatt i krig i andre land, i demokratiets tjeneste, som man sier. Men krig kan aldri være i noes «tjeneste». Krig er bare elendighet!

Samarbeid «under bussen»?


Hva betyr så denne krigen for norsk sjømatnæring?
Vi er selvforsynte med fisk, og vel så det. Men vi vil vel også spise noe annet. Kjøtt, brød, grønnsaker. Jeg husker 1950-årene, da det ofte var fisk til middag og mor ble irritert når vi gren på nesen av stekt sild. «Dere ville hatt godt av å oppleve kri­gen!» var den evige gjennomgangsmelodien. Mor hadde gjennomlevd krigen, og hadde kjent på kroppen hva savnet av en rekke varer betød. Dette savnet varte til langt utpå 1950-tallet. Jeg husker rasjoneringskortene. Jeg husker far reiste på forretningsreise til Sverige tidlig på 1950-tallet, og kom hjem med en ananas! Herregud, hvilken skatt! Slikt fikk vi ikke tak i i Norge. I dag får vi alle mulige og umulige varer i Norge. Men vil en krig forandre dette? Vil vi måtte klare oss uten ananas?

Norge har mye fisk, men hvem orker bare å spise det? Erik Hempel glemmer fortsatt ikke all den stekte silda til middag på 1950-tallet. Da vanket det lite med ros til matmor!
Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå