Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

6/7 – 2023

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 6/7 – 2023

Lukk

Leder

Leder

NF's blå

Guldens Lupe

Meningspanelet

Tar ordet

INGES hjørne

Faste skribenter

Brev fra leserne

Fra toppen

Månedens intervju

Årlige oversikter

Williams kommentar

Ferdigsnakka

Hempels kommentar

Bjarnasons kommentar

Årlige oversikter

Bok på kroken

Sundnes kommentar

Fisk og Forskning

På tampen fra Provence

Duellen

Kunstig hjerne med sans for norsk sjømat

På hvilken måte og i hvilken grad kan bruk av Kunstig Intelligens (KI) bidra til å utvikle fiskeri-, havbruks- og sjømatforedlingsindustrien?

De fleste — som redaktøren — sliter nok litt med å forstå hva kunstig intelligens (KI) egentlig er for noe og hvordan den kan brukes i ulike sammenhenger. I denne artikkelen har vi stilt KI-tjenesten ChatGPT en del spørsmål knyttet til norsk sjømatnæring. Intervjuet foregikk ikke akkurat som på illustrasjonen. Hvem som satt i den andre enden aner vi ikke, men det var helt sikkert ikke en fysisk skapning. Kunstig intelligens foregår i en digital verden.

Skrevet av:

Hans Morten Sundnes

Journalist
Utgave nr. 6/7

Tittelen holder selvfølgelig ikke vann. Kunstig intelligens fôres ikke med fisk og skalldyr, men tar grådig til seg av tilgjengelig informasjon og fordøyer den på et par blunk. Vi er ikke overflødige ennå, men KI-tjenesten ChatGPT svarer på det meste, også når det tunes inn på norsk sjømat. Og det er mest godord.

Å intervjue et teknologiprodukt har lenge vært en svært fjern tanke. Selv etter at telefonene ble rimelig smarte, har det ikke vært grunn til å forvente særlig meningsfulle svar utover ordforklaringer. Etter at teknologien ble atskillig mer enn ganske smart, begynte problemstillingen å snu på seg. Ville vi i det hele tatt begynne å befatte oss med en hjerne som kan sies å ha mye større kapasitet enn vår egen — og som bare er i startgropen? Kan den alt ha investert i sjømatnæringen og vil snakke den opp? Risikerer vi å bli vervet til en privathær i Kongo? Å få skolestilene fra sjette klasse publisert? Kan den ta over «Norsk Fiskerinæring»? 

Svarene kommer lynraskt, og er ofte svært omfangsrike. ChatGPT nøler ikke med å hevde at Aqua Nor i Trondheim har stor betydning og innvirkning på akvakulturnæringen, og begrunner svaret skikke­lig. (Foto: Thv Tande)

Vi aner virkelig ikke hva Kunstig Intelligens (KI) kan være i stand til. Den tenker litt som oss, men ikke helt. Flere oppegående mennesker har bedt om at vi alle setter videre utvikling av denne teknologien på vent. Samtidig er KI allerede ute blant oss.

Det ideelle forskningsforetaket OpenAI har som formål å fremme «alminnelig» kunstig intelligens; med andre ord å overvåke utviklingen av «menneskelik intelligens» for å sikre et resultat som gavner hele menneskeheten og unngår globale katastroferisikoer. De lanserte tjenesten ChatGPT i november i fjor. GPT er et akronym for «generative pre-trained transformer», så er det også sagt. 

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Relaterte saker

Månedens Gullfisk

Charles Aas

Gullfisken går til årets minst uventede opprykk

Om Havbruksmeldingen blir godkjent av Stortinget blir verden svært lik det man i 2020 så for seg i scenariet «Statsmakt»

Leder
Sideblikk

Det vi uten å nøle vil kalle en skandale er hvor utrolig tregt det går å utvikle ny sjømatpolitikk i Norge. Vi snakker om en av landets viktigste næringer.

Leder
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå