Skrevet av:
Geir Ove YSTMARK
I min ungdoms vår så vi Berlinmurens fall, en verden uten blokker, liberal verdensorden og stadig mer global handel. Pandemi var et fremmedord, og klimakrisen et teoretisk begrep. Nå har selvforsyning av mat og matvarelager blitt politisk mote. Rett før sommeren la Totalberedskapskommisjonen frem sine anbefalinger.
Av: Geir Ove Ystmark, adm. direktør i Sjømat Norge
De siste årene har vi fått smake på usikkerhet og krise. Pandemien var en test handelen besto. Ikke minst fordi mat, inkludert sjømat, er en del av forsyningsleddet og dermed en kritisk samfunnsfunksjon. Transporten gikk rimelig greit over landegrensene. Vi klarte å opprettholde produksjonen; importerte fôringredienser og eksporterte sjømat. Landbruket fikk tilgang på arbeidskraft og ingredienser som også viste at den delen av matvareproduksjonen er internasjonal. Hyllene i butikkene ble fylt opp med mat. Nå mener helsemyndighetene vi bør rigge oss med tanke på at det kan komme verre pandemier. Med mer smittsomme og dødelige pandemier er det ikke gitt at handelen vil gli like greit.