Skip to content

Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

9 – 2023

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 9 – 2023

Lukk

Leder

Leder

NF's blå

Guldens Lupe

Meningspanelet

Tar ordet

INGES hjørne

Høyviks kommentar

Svein Ove Haugland, Norges Råfisklag

Williams kommentar

Ferdigsnakka

Hempels kommentar

Norske lakseslakterier

Sundnes kommentar

Bok på kroken

Fisk og Forskning

På tampen fra Provence

Duellen

Guldens Lupe

Lurv: Fin-trådige alger

Lurv er verken en naturtype eller en art, men en samlebetegnelse på kortvokste, opportunistiske og fin-trådige makroalger.

Dersom tilførselen av næringsstoffer er stor nok kan sukkertares­koger bli overbegrodd av fin-trådige alger kalt lurv. Lurven skygger for tarens evne til å drive fotosyntese, hvilket til slutt fører til at sukkertaren dør. (Foto: Ask Sivsønn Gulden)

Skrevet av:

Ask Sivsønn Gulden

Utgave nr. 9

Lurv er verken en naturtype eller en art, men en samlebetegnelse på kortvokste, opportunistiske og fin-trådige makroalger. Det skilles ikke mellom rød-, grønn- og brunalger. Motsetningen til lurv er makroalgearter med fastere strukturer, og gjerne lenger levetid. Eksempler på motsetninger kan være sukkertare, blæretang, søl eller havsalat.

Grunnen til at lurv er verdt å merke seg, er at den under riktige forhold kan gro over arter som ligger til grunn for hele økosystemer, som ålegras eller tarearter. I motsetning til disse foretrekker nemlig lurven et overgjødslet vannmiljø, der de med sitt relativt store overflateforhold til omgivelsene evner å ta opp og dra nytte av næringsstoffer langt mer effektivt enn f.eks. tarearter.  

Problemet lurv medfører for tareskog og ålegras, som er viktige oppvekst- og leveområder for fisk, er at de må ha sollys for å drive fotosyntese og eksistere. Når ålegras eller sukkertare blir overgrodd av lurv som følge av forhøyede konsentrasjoner av næringssalter, medfører det rett og slett skyggelegging av de viktige naturtypene. Over tid vil ålegras og sukkertare ikke lenger evne å drive tilstrekkelig fotosyntese for å overleve, og til slutt dø.  

Grunnen til at tareskog og ålegrasenger er viktige for blant annet torskeyngel, er at de danner et tredimensjonalt habitat med mange flotte gjemmesteder mot større predatorer. I tillegg fungerer stilk og blad som perfekte fundamenter for ulike arter av mindre dyr og alger, som igjen fungerer som matfat for dyr lenger opp i næringskjeden. Til sammen sørger dermed tare og ålegras for at hele økosystemer opprettholdes. De kalles derfor økosystemingeniører. Når et slikt tredimensjonalt system kollapser, og erstattes av mindre, ettårige og fin-trådige alger, har plutselig gode gjemmesteder og stilker å feste seg på forsvunnet. 

I tillegg til at lurv utnytter høye konsentrasjoner av næringsstoffer godt, «fanger» de også sedimenter i langt større grad enn bladstrukturer grunnet deres tynne buskaktige utforming. Økt sedimentering vanskeliggjør reetablering av tareplanter fordi de avhenger av hardt underlag for å feste seg. Lurvens selvforsterkende prosesser som dette kan derfor føre til økologiske vippepunkt fra sukkertareskoger til områder dominert av lurv. 

Flere faktorer fører til etablering av lurv. Blant disse er økt sjøtemperatur, surere vann og økte næringssalter/eutrofiering. Lurv binder sedimenter til steder hvor det naturlig finnes bart fjell og stein, som tare er avhengig av tidlig i livssyklusen for å få feste. Skjematisk tegning hentet fra Filbee-Dexter & Wern­berg 2018.

Utbredelse
Lurv har i stor grad etablert seg i Oslofjorden, og ca. 80 prosent av alle sukkertarepopulasjoner har forsvunnet i Skagerrak siden tidlig 2000-tallet. Lurv er — og har vært — en av hovedfaktorene bak forsvinningen. Lurv finnes også innaskjærs på Sørlandet, Vestlandet og i Midt-Norge.

Menneskemat?
Nei, ingen lurv-arter er på menyen per i dag. Men hvem vet hva fremtiden vil bringe? Kanskje er veien til kjøkkenet redningen for naturverdiene våre.

Navneopprinnelse
Begrepet «lurv» kommer av de fin-trådige algenes «lurvete» utseende.

Relaterte saker

Det vi uten å nøle vil kalle en skandale er hvor utrolig tregt det går å utvikle ny sjømatpolitikk i Norge. Vi snakker om en av landets viktigste næringer.

Leder
Guldens Lupe

Måker — Larinae

«De skriker som syke sjeler»
Fisk og Forskning

Halvgått løp for nedbrytningsdugnad

Det på sin plass å heie på nedbrytende krefter.
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå