Skip to content

Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

10 – 2023

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 10 – 2023

Lukk

Leder

NF's blå

Guldens Lupe

Meningspanelet

Frode Blakstad

INGES hjørne

Sandøys kommentar

Robert Eriksson, Sjømatbedriftene

Månedens intervju

Williams kommentar

Ferdigsnakka

Hempels kommentar

Bok på kroken

Sundnes kommentar

På tampen fra Provence

Fisk og Forskning

Duellen

Månedens Gullfisk

Leder

Sideblikk

Klar tale, tomme ord

At fiskehelse og fiskevelferd i alt for mange oppdrettsmerder er for dårlig er jo ikke noe nytt. Det har næringen varslet om i en årrekke. Det er også vel kjent hos myndighetene.

Skrevet av:

Therese Tande

Daglig leder / journalist
Utgave nr. 10

DE SISTE TI ÅRENE har sjømatnæringen hatt ni statsråder å forholde seg til. Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen, Fiskeriminister Elisabeth Aspaker, Fiskeri- og sjømatministrene Per Sandberg, Harald T. Nesvik, Geir Inge Sivertsen, Torbjørn Røe Isaksen og Odd Emil Ingebrigtsen, og sist Fiskeri- og havministerne Bjørnar Skjæran og Cecilie Terese Myrseth. Sistnevnte tok over stafettpinnen for en drøy måned siden.  

Mange er naturlig nok spente på hvor hun vil lede sjømatnæringen fremover. «En fiskeri- og havminister er også matminister», proklamerte hun fra talerstolen på Landsmøte i Norges Fiskarlag, noe hun gjentok fra talerstolen på oppdrettskonferansen AquaNext uken etter. «Det vi forvalter er mat. Mat som er sunn, bærekraftig, klimavennlig og en viktig del av beredskapen og forsyningssikkerheten til Norge og verden», forsikret hun.   

Samtidig stilles spørsmål ved om maten vi produserer egentlig er så sunn, bærekraftig og klimavennlig som vi hevder at den er. Stortingsrepresentant Torgeir Knag-Fylkesnes (SV) ønsker merking av oppdrettsfisk som har vært syk. Det bør forbrukerne få vite om. I NRK-podcasten «Kommentert» stiller Tone Sofie Anglen, Cecilie Langum Becker, Lars Nehru Sand og Eivind Waage spørsmålet om vi kan stole på at vi betaler for frisk laks. De tok det for gitt før, men gjør ikke det lenger. De føler seg rett og slett lurt.  

Det gjør kanskje også vår nye fiskeri- og havminister? Under AquaNext-konferansen sa hun følgende: «Når det gjelder fiskehelse- og velferd, er det en utfordring som dessverre har fått ny aktualitet. Her skal jeg være krystallklar. Bildene i media i det siste av syk og død laks er ikke bra. Sånn skal vi ikke ha det. Og arbeidsfordelinga er klar: Myndighetene stiller krav, og det er næringas ansvar å etterleve dem.»

Jeg er helt enig med Myrseth om at arbeidsfordelingen er klar, men så skurrer det i mine ører når hun fortsetter slik:

«Jeg har — og tar — ansvaret for at vi har et regelverk som bidrar til at næringa kan ha et godt omdømme om det etterleves. Men om regelverket ikke etterleves, må næringa selv ta ansvar for dette — også sitt omdømme. Og vi, dvs. Mattilsynet, skal følge med både med varslede og uanmeldte tilsyn.»

KLAR TALE, MEN TOMME ORD. At fiskehelse og fiskevelferd i alt for mange oppdrettsmerder er for dårlig er jo ikke noe nytt. Det har næringen varslet om i en årrekke. Det er også vel kjent hos myndighetene. I sitt innspill til regjeringens arbeid med ny dyrevelferdsmelding som skal legges frem for Stortinget på nyåret skriver Mattilsynet:

«Produksjonsdyr holdes på måter som gjør det vanskelig å gi dem god velferd. Alt for mange oppdrettsfisker lider og dør i settefiskanlegg og matfiskanlegg. Hvert år dør langt over 100 millioner matfisk og settefisk. Fisken lider og dør på grunn av at de ikke beskyttes godt nok mot fare for skader, parasitter og sykdom. De håndteres for hardhendt og for ofte, gjerne i forbindelse med tiltak mot lakselus.»

For faktum er dette; Kravene som myndighetene stiller er ikke tydelige. Regelverket og regulatoriske ordninger for å sikre god dyrevelferd i norske oppdrettsmerder er ikke på plass. Kontrollen er mangelfull, tiltakene uteblir og dødeligheten går ikke ned.

Så lenge dette er realiteten, blir det for tamt av vår nye fiskeri- og havminister å legge ansvaret for omdømmet over på næringen. Faktum er at ingen fiskeriminister så langt har tatt dette ansvaret fullt ut. Kanskje blir statsråd Myrseth den som gjør det?

Relaterte saker

Månedens Gullfisk

Charles Aas

Gullfisken går til årets minst uventede opprykk

Om Havbruksmeldingen blir godkjent av Stortinget blir verden svært lik det man i 2020 så for seg i scenariet «Statsmakt»

Leder
Sideblikk

Det vi uten å nøle vil kalle en skandale er hvor utrolig tregt det går å utvikle ny sjømatpolitikk i Norge. Vi snakker om en av landets viktigste næringer.

Leder
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå