Skip to content

Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

10 – 2023

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 10 – 2023

Lukk

Leder

NF's blå

Guldens Lupe

Meningspanelet

Frode Blakstad

INGES hjørne

Sandøys kommentar

Robert Eriksson, Sjømatbedriftene

Månedens intervju

Williams kommentar

Ferdigsnakka

Hempels kommentar

Bok på kroken

Sundnes kommentar

På tampen fra Provence

Fisk og Forskning

Duellen

Månedens Gullfisk

Ferdigsnakka

Trude H. Nordli
Nye rensekrav for sjømatindustrien

Trude H. Nordli er fagsjef for miljø og helse i Sjømat Norge, der hun har jobbet siden 2005. Hun er utdannet sivilagronom og kommer fra Hokksund, som ikke akkurat kan sies å være sjømatnæringens navle. Men få i Norge vet mer om hva sjømatnæringen har å forholde seg til av ulike direktiver innen miljø og helse. (Foto: Therese Tande)

Skrevet av:

Thorvald Tande

Redaktør
Utgave nr. 10

EU´s vannutslippsdirektiv og nå industriutslippsdirektivet skaper store utfordringer for norsk fiskeindustri. Knapt noen kan etterleve de nye og strenge rensevilkårene som trer i kraft i desember.

Norges forhold til EU har vært et politisk stridstema i over 60 år. Tidlig på 1960-tallet startet debatten for alvor om Norge burde slutte seg til seg EEC, som unionen het den gangen. Redaktøren i «Norsk Fiskerinæring» var blant de skeptiske. EEC ble stiftet i 1957 — en forkortelse for European Economic Community, eller Fellesmarkedet som vi sa her i Norge. I forbindelse med folkeavstemmingen i 1973 gikk man over til å bruke navnet EF og siden 1993 har forkortelsen vært EU. Kjært barn har som alle vet mange navn. Eller for også å ta hensyn til de som er imot EU-medlemskap; Også ukjært barn har ulike navn!

EU-debatten har ligget på is i snart 30 år. Da folket sa nei i 1994 var ingen spesielt opptatte av en snarlig omkamp. Av og til har det ulmet noen glør, men de har raskt forsvunnet. Nå er det imidlertid stemmer som gjerne vil dra i gang en ny EU-debatt i forbindelse med Stortingsvalget i 2025. Ikke overraskende hører de fleste hjemme i Høyre og Senterpartiet, som begge sannsynligvis tror at de har mye å vinne på et nytt EU-oppgjør.

Mye av problemet med EU — både for de som er for medlemskap og de som er i mot, er at Norge uansett må forholde seg til og ofte implementere svært mye av det regelverket som blir til i EU. To EU-direktiver som begge har stor betydning for utviklingen i sjømatnæringen, er vanndirektivet og industriutslippsdirektivet. Særlig det siste har stor aktualitet i dag i og med at regelverket for utslipp av prosessvann fra norske sjømatbedrifter blir gjeldende for fullt fra desember i år.

Vi har valgt det selv — to ganger. Uten EU-medlemskap må vi sitte på gangen når viktige beslutninger fattes i denne salen. EU-parlamentet tenker på EU, ikke på Norge. Mye av det som besluttes er følgelig dårlig tilpasset norske forhold og interesser. Det  gjelder f.eks. kravene i industri­utslippsdirektivet. (Foto: EU)

I den anledning har vi hatt en prat med Trude H. Nordli (50). Hun er fagsjef for miljø og helse i Sjømat Norge, hvor hun har ansvaret for saker relatert til utslipp og miljø. Sentrale arbeidsoppgaver er blant annet oppfølging av regelverk overfor ulike forvaltningsorganer. Som ansvarlig innenfor miljø leder Nordli også arbeidet i Sjømat Norge med forurensing, vannrammedirektivet, opplæring i rømmingssikring og kostholdsråd. 

Trude kommer fra Hokksund, er utdannet sivilagronom i akvakultur fra NMBU i 2000 og arbeidet vel tre år med produksjon, kvalitetssystemer, HMS og fôr i Nova Sea AS på Lovund før hun begynte i Sjømat Norge i 2005. Hun jobber i Helse- og miljøavdelingen og er stasjonert på kontoret i Bergen, der hun også bor. Vi startet forsiktig:

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Relaterte saker

Silje Remøy
Tar ordet

Stortinget og Havbruksmeldingen:
Hva nå?

Månedens Gullfisk

Charles Aas

Gullfisken går til årets minst uventede opprykk

Det vi uten å nøle vil kalle en skandale er hvor utrolig tregt det går å utvikle ny sjømatpolitikk i Norge. Vi snakker om en av landets viktigste næringer.

Leder
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå