Guldens Lupe
Grunne sandområder
Hvem lever vel i sand? Jo, litt som mark og insekter i jord på land, lever en hel rekke organismer i sand knyttet til det marine miljøet.
Skrevet av:
Ask Sivsønn Gulden
Ved første øyekast ser kanskje sandstrender og grunne bløtbunnsområder forholdsvis livløse ut. Sand av finere eller grovere masser. Hvem lever vel i sand? Jo, litt som mark og insekter i jord på land, lever en hel rekke organismer i sand knyttet til det marine miljøet. Disse utgjør en viktig rolle for eksistensen til flere fiske- og fuglearter.
Disse områdene domineres av dyr som lever i (infauna) og på (epifauna) sanden. Typiske organismegrupper er muslinger, børstemark og pigghuder. Produksjonen er såpass høy at habitatet vurderes som en egen naturtype med høy verdi for marint miljø. Typisk for disse områdene er at man kan observere tusenvis av hull ned i sedimentene. En annen typisk formasjon, særlig i de grunneste områdene, er ekskrementhauger av sand som fjæremarken etterlater seg. Faktisk er tettheten av disse ekskrementhaugene en av parameterne som definerer verdien til et bløtbunnsområde i strandsonen.
Få makroalger lever i dette miljøet, men likevel er det én gruppe som har tilpasset seg dette landskapet uten særlig festemuligheter. Makroalgen er rugl, også kalt «løstliggende kalkalger». Disse kan danne tepper på grunne sandområder, og den korallignende strukturen med mye hulrom utgjør et perfekt skjul mot predatorer. Ellers finnes en rekke mikroalger øverst på sanden. I tillegg kan fintrådige alger og lurv i noen tilfeller danne et teppe over bløtbunnsområdene. Videre kan planten ålegras danne enger i bløtbunnsområder som er beskyttet. Ålegrasenger er en svært viktig naturtype.
Årsaken til at grunne sandområder spiller en særlig viktig rolle for fugler er nettopp at de huser mye snacks i områder lett tilgjengelig for dykkere. De fleste marine fugler er avhengige av disse områdene i hele eller deler av livet. Områdene fungerer også som beiteområder for fisk, som tobis og flatfisk.
Utbredelse
Grunne sandområder er svært vanlige langs hele Norges kyst, men de aller grunneste områdene er under stadig trussel fra utbygging i strandsonen.
Menneskemat?
Nei. Selv om områdene huser mye mat for både mennesker og andre dyr, er ikke sand noen delikatesse enda.