Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

6/7 – 2024

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 6/7 – 2024

Lukk

Leder

Leder

NF's blå

Guldens Lupe

Meningspanelet

Tar ordet

INGES hjørne

Fra toppen

Månedens intervju

Ferdigsnakka

Hempels kommentar

Norske sjømatøyer

Høyviks kommentar

Williams kommentar

Bok på kroken

Sundnes kommentar

Fisk og Forskning

På tampen fra Provence

Duellen

Fisk og Forskning

Halvveis i høsten for SFI Harvest

SFI Harvest er et senter for forskningsdrevet innovasjon.

Mesopelagisk fisk som laksesild er gode eksempler på lavtrofiske arter. De står i sentrum hos SFI Harvest som løper fra 2020 til 2028. Fem-seks pelagiske fisk i hånden er kanskje bedre enn tusen i halvdypet? I hvert fall for næring og forskning — skjønt det kan være gode grunner til at de aller fleste får være igjen der nede.

Skrevet av:

Hans Morten Sundnes

Journalist
Utgave nr. 6/7

Krill, raudåte, lysprikkfisk og laksesild! Er dette arter du ennå ikke klarer å plassere helt? Representerer de det nye råstoffet fra havet? Det nye fôret og den nye menygodbiten? Eller motsatt: Snakker vi om arter med stor betydning for næringskjedene der nede og som vi her oppe bør holde oss unna? Eller er det rett og slett ressurser det blir for dyrt og klimagassdrivende å gjøre seg meningsfull nytte av? Svaret i dag er vel litt av alt dette. I hvert fall til vi vet mer.

SFI Harvest er et senter for forskningsdrevet innovasjon som skal gi oss flere svar om dette — om ulike lavtrofiske arter og hvordan vi kan gjøre oss nytte av dem. Når det gjelder lavtrofiske arter og mesopelagisk fisk, forskes det flere steder; i EU-regi og i HI-regi. Kunnskapshullene er så store at det trengs. SFI Harvest markerer seg med en ambisjon om å følge disse artene hele veien, fra kartlegging av forekomstene til mulige markeder. Det er veldig spennende. Men heller ikke ukontroversielt. 

Greenpeace er på plass i Sørishavet for å trøble det til for krillflåten. Norske fiskere med Facebook-profil melder jevnlig om hvor ille det er å stjele raudåte fra fisken. Den mesopelagiske fisken lever ikke nødvendigvis atskilt fra andre arter og resten av havet. Ikke bare kan de være byttedyr for fisk i andre lag av vannsøylen. Nyere forskning tilkjenner også mesopelagisk fisk en rolle i å få transportert karbon nedover mot dypet — og dempe klimaendringene. Burde vi ikke la alt sammen få være i fred? 

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Relaterte saker

Månedens Gullfisk

Charles Aas

Gullfisken går til årets minst uventede opprykk

Fiske og oppdrett vil sannsynligvis bety stadig mer for å finansiere og opprettholde den norske velferdsstaten.

Leder

Har man endelig landet en god og tilfredsstillende organisering av forvaltningen som alle er fornøyde med?

Leder
Sideblikk
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå