Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
    • Artikkelserier
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

6/7 – 2024

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 6/7 – 2024

Leder
Leder
NF's blå
Guldens Lupe
Meningspanelet
Tar ordet
INGES hjørne
Fra toppen
Månedens intervju
Ferdigsnakka
Hempels kommentar
Norske sjømatøyer
Høyviks kommentar
Williams kommentar
Bok på kroken
Sundnes kommentar
Smånytt fra sjømatnæringen
Fisk og Forskning
På tampen fra Provence
Duellen
Fisk og Forskning

Halvveis i høsten for SFI Harvest

SFI Harvest er et senter for forskningsdrevet innovasjon.

Mesopelagisk fisk som laksesild er gode eksempler på lavtrofiske arter. De står i sentrum hos SFI Harvest som løper fra 2020 til 2028. Fem-seks pelagiske fisk i hånden er kanskje bedre enn tusen i halvdypet? I hvert fall for næring og forskning — skjønt det kan være gode grunner til at de aller fleste får være igjen der nede.
Utgave nr. 6/7

Skrevet av:

Hans Morten Sundnes

Journalist

Krill, raudåte, lysprikkfisk og laksesild! Er dette arter du ennå ikke klarer å plassere helt? Representerer de det nye råstoffet fra havet? Det nye fôret og den nye menygodbiten? Eller motsatt: Snakker vi om arter med stor betydning for næringskjedene der nede og som vi her oppe bør holde oss unna? Eller er det rett og slett ressurser det blir for dyrt og klimagassdrivende å gjøre seg meningsfull nytte av? Svaret i dag er vel litt av alt dette. I hvert fall til vi vet mer.

SFI Harvest er et senter for forskningsdrevet innovasjon som skal gi oss flere svar om dette — om ulike lavtrofiske arter og hvordan vi kan gjøre oss nytte av dem. Når det gjelder lavtrofiske arter og mesopelagisk fisk, forskes det flere steder; i EU-regi og i HI-regi. Kunnskapshullene er så store at det trengs. SFI Harvest markerer seg med en ambisjon om å følge disse artene hele veien, fra kartlegging av forekomstene til mulige markeder. Det er veldig spennende. Men heller ikke ukontroversielt. 

Greenpeace er på plass i Sørishavet for å trøble det til for krillflåten. Norske fiskere med Facebook-profil melder jevnlig om hvor ille det er å stjele raudåte fra fisken. Den mesopelagiske fisken lever ikke nødvendigvis atskilt fra andre arter og resten av havet. Ikke bare kan de være byttedyr for fisk i andre lag av vannsøylen. Nyere forskning tilkjenner også mesopelagisk fisk en rolle i å få transportert karbon nedover mot dypet — og dempe klimaendringene. Burde vi ikke la alt sammen få være i fred? 

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Andre saker

Klimakravene vil i økende grad styre hvilke aktører som får vokse – og hvordan. Her spiller leverandørbransjen en avgjørende rolle som strategiske partnere.

Sideblikk
Duellen

Test dine sjømatkunnskaper!

Se hvem som stakk av med seieren og test dine sjømatkunnskaper!
På tampen fra Provence

Havrommet

Det verste av alt er at mange politikere tror at det alltid...
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå