Månedens Gullfisk
En (nesten helt ekte) havfrue, en havmann og en havbedrift
Månedens gullfisk går til en nesten helt ekte havfrue. Og til en havmann og havbedrift som virker ut fra samme ånd.
Havfruer er ikke riktig hva de var. Nå etablerer de nettverk og deler ut priser til både kvinner, menn og bedrifter. I alle tilfellene legges arbeid for likestilling og kvinnens plass i fiskerinæringen til grunn. Bak prisene står det landsdekkende Havfruenettverket, som hadde sitt årlige Havfruetreff i Trondheim.
Det er umulig å bestride havfruekvalifikasjonene til Janita Arhaug. Hun startet som fisker på skjellskraperen «Havskjell Viking» i august 1987; tøft nok. Siden september i fjor har hun vært leder for Sør-Norges Fiskarlag. Mange ble først kjent med henne etter at hun i 2014 ble leder for rekrutterings- og kompetanseprosjektet Sett Sjøbein. Siden har hun vært prosjektleder for fiskeri i klyngeorganisasjonen Blue Legasea. I havfruesammenheng tar vi selvfølgelig med de to periodene i sunnmørsbaserte Oceana. Men engasjementet for kvinnenes plass i næringen har vært der hele veien.
«Årets Havmann» ble en utrettelig fisker fra Nordreisa. Som også er styreleder i Norges Kystfiskarlag og SV-politiker. Tom Vegar Kiil har gjennom flere år jobbet for at kvinner skal få plass i og kjenne seg trygge i de ennå mannsdominerte kystfiskeriene. I samme ånd ble Polar Pioneer kåret til «Årets Havbedrift». Her står snøkrabbefiske sentralt, et fiskeri vi forbinder med tøffe tak under tøffe forhold, men der Tromsø-rederiet har oppnådd en kvinneandel på 30 prosent i mannskapet. De har også hatt spesielt fokus på kvinnehelse i yrket og på kamp mot seksuell trakassering.
Så tar vi med at statsråd Marianne Sivertsen Næss ble utnevnt til æres-havfrue. Det har nok også bittelitt å gjøre med at regjeringen tidligere i år tildelte Havfruenettverket 200.000 kroner av en pott på to millioner kroner til likestillingstiltak i fiskerinæringen.