Skip to content

Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

8 – 2024

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 8 – 2024

Lukk

Leder

Leder

NF's blå

Brev fra leserne

Meningspanelet

Guldens Lupe

Bent Dreyer

INGES hjørne

Fra toppen

Månedens intervju

Hempels kommentar

Årlige oversikter

Ferdigsnakka

Sandøys kommentar

Bok på kroken

Sundnes kommentar

På tampen fra Provence

Duellen

Fisk og Forskning

Med fiskehelse som levebrød

Det er et omfattende og landsdekkende konglomerat av selskaper som kjemper sammen med resten av næringen for å holde fisken sunn og levende.

(Foto: Pharmaq)

Skrevet av:

Hans Morten Sundnes

Journalist
Utgave nr. 8

Fiskehelsetilbyderne har i stor grad vokst med næringen, men det finnes ennå enkeltmannsforetak som gir råd om hvordan fisken skal få det fint og leve lenge i merdene. Labtjenestene og analysene kan være like avanserte som romfartsprogram, men fremdeles trengs folk til å skjære ut vevsprøver ved merdene. Vi har fulgt fiskehelsetjenesten ut til veterinærbua på oppdrettsanlegget, men først og fremst kartlagt et etter hvert omfattende og landsdekkende konglomerat av selskaper som kjemper sammen med resten av næringen for å holde fisken sunn og levende.

STIMs Emilie Aksdal Sørland ser ned på de blågrå ørret-ryggene som sirkulerer i merd én hos Eide Fjordbruks lokalitet i Osterfjorden et stykke nord for Bergen. Oppfører de seg normalt og går de fint i STIM? Er gjellelokkfrekvensen normal? Har de skader eller sår?

— Noen er litt flikete på halefinnen. Ellers ser alt fint ut, kommenterer hun til Eides egen veterinær, Britt Kari Legård. — De napper hverandre. Det er litt kamp om rang, forklarer Legård «Norsk Fiskerinæring»s mann på denne merdkanten. Tredjemann på anlegget denne torsdagen er røkter Tony Andre Kvalheim, som også har ført båten fra landbasen på Leknes. Med 200 hester i ryggen på den lette arbeidsbåten gikk det raskt utover Osterfjorden til lokalitet Eikebærånæ.

Siden skulle alt dreie seg om fiskehelse.

Britt Kari Legård i Eide Fjordbruk (t.v.) og Emilie Aksdal Sørland i STIM. Begge ønsker at laksen skal være så frisk som mulig og samarbeider for å nå det målet. (Foto: HMS)

Sant å si er det ikke rent lite som dreier seg om fiskehelse i oppdrettsnæringen hele året. Fiskehelse henger sammen med fiskevelferd, biosikkerhet, miljø, kvalitet og ikke minst dødelighet. Havbruksnæringen lever av sunn fisk. Den taper milliarder og utvilsomt også omdømme av syk og død. Det er ingen nyhet at vi etter hvert også har en egen næring som yter fiskehelsetjenester i form av inspeksjoner, råd og analyser.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Relaterte saker

NF's blå

nf’s blå nr 4 – 2025

Aktuelle kommentarer med spark til alle sider
Meningspanelet

Meningspanelet nr. 4 – 2025

Toll på eksport av sjømat til USA, erfaring med offentlige saksbehandling og...
Robert Eriksson, Sjømatbedriftene

Ventetiden forlenges — makten flyttes til embetsverket

En stor belastning for en næring som trenger forutsigbarhet for å planlegge,...
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå