Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
    • Artikkelserier
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

2 – 2025

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 2 – 2025

Leder
Minneord
NF's blå
Guldens Lupe
Brev fra leserne
Meningspanelet
Tar ordet
INGES hjørne
Sverre Johansen, Norges Fiskarlag
Månedens intervju
Williams kommentar
Ferdigsnakka
Høyviks kommentar
Sundnes kommentar
Bok på kroken
Smånytt fra sjømatnæringen
Fisk og Forskning
På tampen fra Provence
Duellen

Vår grønneste klynge girer opp

Klyngenettverket omfatter i dag 80 medlemmer.

De vokser av seg selv ved hjelp av det havet og sollyset byr på. Makroalgene som denne sukkertaren kan bli en enorm ressurs dersom vi klarer å knekke kodene. Og det gjør vi kanskje best i fellesskap? Slik tenker man i hvert fall i Norwegian Seaweed Cluster. (Foto: Seaweed Solutions AS)
Utgave nr. 2

Skrevet av:

Hans Morten Sundnes

Journalist

Ser vi bort fra taretrålerne til IFF har norsk algenæring vært preget av fine, grønne tanker og prøvevolum. Det betyr ikke at den ikke har utviklet seg. Samarbeidet har kanskje utviklet seg enda mer, og er også en av de viktigste årsakene til at taredyrking og tilstøtende næringer har gjort fremskritt. I høst skjedde et nytt stort steg da Norwegian Seaweed Cluster ble med i det offisielle klyngeprogrammet.

Onsdag 5. februar klokka ni var klyngepraten alt i gang på webinaret til Norwegian Seaweed Cluster. Etter hvert var rundt 30 deltakere inne på Teams-møtet, bokstavelig talt på hvert sitt nes. I likhet med makroalgene er norske tareaktører spredt langs hele kysten, fra Flekkefjord til Tana. Å møtes på nett sparer unektelig både tid og kilometere — og klimagassutslipp.

— Alle våre aktiviteter skjer på Teams, utenom én gang i året, sier seniorrådgiver i Norwegian Seaweed Association, Marit Gjerstad.

Hun har kalt inn til webinaret og også invitert Norsk Fiskerinæring. 26. september var det imidlertid en fysisk samling som skjedde — ikke med tareklyngemedlemmene, men av representanter for 11 nye klynger som er med i programmet Norwegian Innovation Clusters.

Tarefolket var altså kommet gjennom nåløyet og får finansiering gjennom programmet fra og med i år. Tre år i første omgang. Den ferske klyngestatusen gjorde det naturlig å invitere «klyngekollega» Maiken Johnsen i Cod Cluster som første innleder på webinaret og med råd til nykommerne. Men om selve klyngen er ny, er ikke samarbeidet rundt makroalger nytt. Norwegian Seaweed Cluster har som alt annet en historie. 

Marit Gjerstad er ansatt i Norges Vel, men har de siste årene virker som seniorrådgiver i Norwegian Seaweed Association. Hun står for kontinuiteten i makroalgesamarbeidet og har også vært vår viktigste informasjonskilde.

To ble til én 

I forkant av webinaret snakket vi med Gjerstad og arbeidende styreleder Leonore Olsen. De to — som så mange i slike nettverk — kommer inn i det fra litt ulike kanter. Leonore Olsen sitter på Kvarøya i Lurøy kommune, der hun jobber som forretningsutvikler for SIVA-finansierte Kystinkubatoren. Samtidig grunnla hun taresnacksselskapet Sjy Seaweed, som opprinnelig var tilsluttet Algenettverk Nord. Marit Gjerstad er seniorrådgiver hos Norges Vel i Bergen, men innleid til klyngen, og har i det store og hele jobbet med makroalger siden hun begynte hos Norges Vel i 2016. Ikke lenge etter ansettelsen fikk hun prosjektlederansvaret for Norsk Taredyrkerforening med base i Bergen.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Andre saker

Offensive i Antarktis

Aker Qrill lanserer ny forskningsplattform og gigantisk verneområde i sør.

Neste generasjons tarefangstfartøy

«Hypomar Ocean 1» er neste generasjons tarefangstfartøy, og vil sikre tilstrekkelig råvareforsyning...

Kelpinor = tare i nord

Potensialet er nesten uten grenser og alt tyder på at volumet vil øke...
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå