Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
    • Artikkelserier
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

6/7 – 2025

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 6/7 – 2025

Leder
Sideblikk
NF's blå
Brev fra leserne
Meningspanelet
Solveig Ingeborg Gaasø
INGES hjørne
Geir Ove Ystmark, Sjømat Norge
Månedens intervju
Årlige oversikter
LAKS PÅ BØRSEN
Nye investeringer
Høyviks kommentar
Årlige oversikter
Williams kommentar
Sjømatnæringen på lerret
Sundnes kommentar
På tampen fra Provence
Duellen

Pelagisk  nedtur

Situasjonen for de pelagiske bestandene i Nordøst-Atlanteren er bekymringsfull.

Det er ikke så mye man ser av det som befinner seg under vann om man titter ut av et koøye. Da må man ta mer avanserte og ikke minst mer kostbare og tidkrevende metoder i bruk. I Bergen styrer forskningsdirektør Geir Huse en liten arme av havforskere som gjør sitt beste for å rådgi norske myndigheter om hva det hvert år er forsvarlig å fiske opp av de ulike fiskebestandene i våre farvann. (Foto: HI)
Utgave nr. 6/7

På det meste svømte det godt over 20 millioner tonn av de åtte viktigste pelagiske bestandene i våre farvann. Ingen vet eksakt, men i dag er dette tallet kanskje ikke mer enn 13 millioner tonn. Det er heller ingen tegn som tyder på at tallet er på vei oppover. Bestandssituasjonen for de pelagiske artene er kort sagt bekymringsfull.

I Nordøst-Atlanteren finnes det mellom 1.000 og 1.500 forskjellige fiskearter. Et sted mellom 150 og 200 av dem regnes som kommersielt viktige. Her skal det handle om de åtte pelagiske bestandene som betyr mest for norske fiskere, og som vi de siste fire årene har tatt på land ganske nøyaktig fem millioner tonn av. Det tilsvarer tett på 50 prosent av det totale fangstkvantumet av alle arter, inkludert krill, tang og tare. Holder vi krillen og taren utenom har disse åtte pelagiske bestandene — nvg-sild, nordsjøsild, makrell, kolmule, lodde, tobis, øyepål og brisling — stått for seksti prosent av totalen. Dette er med andre ord ganske viktige arter. 

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Andre saker

Aktuelt

Lusebelte i det blå

Aktuelt

— Dødeligheten for laks lavere enn for landdyr

Justert for levetid har kun storfe lavere dødelighet enn laks, forklarte COO...
INGES hjørne

Å hei fadderi og fadderullandei!

Røver til skuta er stappende full av penger og gull.
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå