Hempels kommentar
En ny verden?
Vi sitter vel alle og lurer på hvor trygge jobbene våre er. Måten vi arbeider på er i ferd med å endre seg, og coronakrisen har påskyndet disse endringene.
For ganske mange år siden hadde jeg en god venn i Malaysia, en eldre og meget velstående indier, en etterlevning etter britenes kolonivelde. Vi møttes på klubben hver morgen til litt tennis eller squash, en tur i badstuen og så frokost sammen med en del andre venner før vi gikk til hvert vårt kontor.
En gang kom vi til å diskutere investeringer, som jeg i motsetning til ham ikke hadde noe greie på. I samtalens løp sa han at det er to sektorer som på lang sikt alltid vil være en god investering: fast eiendom og mat. Så lenge verdens befolkning øker, vil behovet for plass og mat også øke, hevdet han.
I dagens corona-situasjon har min venns utsagn kommet tilbake til meg. Rundt omkring oss ser vi nå verdensøkonomien rakne. Nedstengingen av land etter land har ført med seg den verste økonomiske nedturen på nesten hundre år. Kanskje blir det enda verre enn i 1930-årene. Vi sitter vel alle og lurer på hvor trygge jobbene våre er. Måten vi arbeider på er i ferd med å endre seg, og coronakrisen har påskyndet disse endringene. Verden vil neppe bli «normal» igjen.
En rekke fremtidsforskere har allerede kastet seg inn i debatten om fremtidens verden. Jeg skal ikke gjøre dem rangen stridig, men bare påpeke at det aller meste av det vi leser om fremtiden i dag stort sett er spekulasjoner, dog av og til understøttet av data om utviklingen. Jeg er sikker på at fremtidsforskerne vil analysere situasjonen grundig i årene som kommer, og forhåpentligvis blir noen av oss klokere ved å lese analysene deres. Kanskje er det grunn til også å lytte til vår egen, indre stemme, «den sunne fornuft», når vi skal gjøre oss tanker om fremtiden.