Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

9 - 2021

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 9 – 2021

Lukk

NF's blå

Tar ordet

Meningspanelet

Leder

Høyviks kommentar

Historiske godbiter

Månedens Gullfisk

Månedens intervju

Sandøys kommentar

Lek med tall

Hempels kommentar

På tampen fra Provence

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

Duellen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

Nye investeringer

Nye investeringer

Sundnes kommentar

Robert Eriksson

Status lukkede anlegg

Noe av det siste Odd Emil Ingebrigtsen gjorde som fiskeriminister var å legge frem forslag til en ny konsesjonsordning tilpasset lukkede eller semilukkede matfiskanlegg i sjø. Vi ser nærmere på status for de selskapene som i dag tenker i slike baner.

Lukkede anlegg er aktuelt som aldri før. En ny særordning for «miljøtillatelser» er forhåpentligvis rett rundt hjørnet og fordelene er mange. De nye «miljøtillatelsene» faller utenfor trafikklyssystemet, sørger for redusert rømmingsfare, bidrar til å samle opp slam og har lavere energiforbruk og investeringskost­nader enn landbasert oppdrett. Kanskje er dette fremtiden sammen med havbruk på land og offshore.

Skrevet av:

Ask Sivsønn Gulden

Publisert: 9. november 2021

De siste årene har dyrevelferds- og miljøutfordringer knyttet til tradisjonelt fiskeoppdrett i åpne merder ført til strengere reguleringer. Disse har gjort det vanskelig med produksjonsvekst, og som resultat satser stadig flere aktører på nye og mer miljøvennlige løsninger. Nylig foreslo den forrige regjeringen en egen konsesjonsordning for miljøvennlig opprett. I denne artikke­len skal vi se nærmere på status for lukkede anlegg, og ta for oss en aktør som har stor tro på dette som en løsning for videre vekst i oppdrettsnæringen.

Men aller først et lite historiedykk i konsesjonsordningene for matfiskoppdrett av laks og ørret. Oppdrett av fisk i Norge har foregått i hundrevis av år, men næringen som vi kjenner den i dag ble født en gang på slutten av 1960-tallet. Småbruksbønder hadde lenge eksperimentert både med ørret og laks, og næringens første teknologiske gjennombrudd, åpne notposer i sjø, kom tidlig på 1970-tallet.


På 1970-tallet eksploderte interessen for lakseoppdrett. Dermed så myndighetene seg nødt til å regulere den voksende aktiviteten. Den første midlertidige konsesjonsloven kom i 1973. Loven tillot hver aktør å ha én konsesjon for oppdrett. Helt på tampen av 70-tallet ble konsesjonsloven endelig og nye konsesjoner ble utlyst. Frem til 1991 ble alt salg av oppdrettsfisk organisert gjennom Fiskeoppdretternes Salgslag (FOS). Kort tid før FOS gikk konkurs, åpnet myndighetene for at man kunne eie mer enn én tillatelse, noe som raskt førte til en strukturering av næringen. Konsesjo­nene var gratis frem til 2003. Deretter har myndighetene tatt betalt — fra starten bare noen få millioner per konsesjon, i dag opp mot 200 millioner.


Utover på 2000-tallet ble miljø- og arealutfordringene et stadig viktigere tema. Næringen slet med lakselus, virus, rømming, utslipp av næringssalter og tilgang på gode lokaliteter.

Miljøutfordringer bremser veksten


Med miljøutfordringene knyttet til lakseoppdrett i åpne merder ble det vanskelig å forsvare produksjonsvekst. Næringen utviklet derfor metoder for å ta knekken både på lakselus og infeksjoner. Dessverre har flere av disse metodene også ført til nye velferds­problemer, samt økt resistens mot legemidler hos lakselusen.
En mye benyttet behandlingsmetode mot lakselus er varmebehan­dling. Oppdrettsfisken legges i varmt vann på mellom 28-34 grad­er, hvilket fører til at lusen slipper taket. Fisken føler imi­dlertid smerte i slike temperaturer og reagerer ofte med panikk. En annen avlusingsmetode er bruk av rensefisk. Denne metoden har også sine utfordringer, ikke minst å sikre leppefisken en aksept­abel velferd. Tross de mange behandlingsmetodene mot lakselusa utgjør den ennå et stort problem for mange villaksbestander, samt både for oppdrettslaksen og rensefisken.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Nevnt i artikkelen

Akvafuture AS

Omsetning: 221423'

Lerøy Seafood Group ASA

Omsetning: 26645877'

Grieg Seafood Rogaland AS

Omsetning: 1501765'

Eide Fjordbruk Holding AS

Omsetning: 1291210'

Sulefisk AS

Omsetning: 316367'

SinkabergHansen AS

Omsetning: 3781332'

Cermaq Norway AS

Omsetning: 5981925'

Måsøval AS

Omsetning: 1992132'

Nordlaks Oppdrett AS

Omsetning: 3440892'

Bjørn MYRSETH

Relaterte saker

Verdt å vite om Havbruksmeldingen

Det blir opp til politikerne å bestemme tempoet.
Månedens Gullfisk

Geir Andreassen

Månedens gullfisk har vært der lenge. Nå får andre krefter overta.
Meningspanelet

Meningspanelet nr. 3 – 2025

Russland i norske havner? Bør Norge starte en prosess med tanke på...
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå