60 år i sjømatnæringen
«Norsk Fiskerinæring»s 60-årsjubileum
ÅRET 2011
Kampen mot lakselus og rømming fortsetter for fullt, og FHL legger frem en omfattende og kostbar tiltakspakke. Pelagisk forening blir etablert, regjeringen vedtar å utsette konsekvensutredningen om oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen og det koker av skrei i havet også på innsiden av Lofoten. Gullestad-utvalgets innstilling blir slaktet av FHL. Det er større byggeaktivitet i fiskeflåten enn på mange år, og krangelen om makrellfisket fortsetter mellom Norge og EU på den ene siden, Island og Færøyene på den andre.
Jørn Krog blir fylkesmann i Sør-Trøndelag, Geir Isaksen ny konsernsjef i NSB og Yngve Myhre overtar som toppsjef i SalMar. Kristine Gramstad følger etter Hans Kristian Amundsen som ny statssekretær i Fiskeri- og kystdepartementet.
1. januar: Alle fartøy fra 15 til 21 meter må fra 2011 melde sin fiskeriaktivitet til Fiskeridirektoratet ved hjelp av elektronisk fangstdagbok.
10. januar: Rederiet Volstad AS vinner saken mot staten i Oslo tingrett om tidsbegrensning på strukturkvoter. Retten slår fast at gjeninnføringen av tidsbegrensede strukturkvoter i 2007 strider mot Grunnlovens paragraf 97 og er ugyldig. Staten anker.
13. januar: Polske Morpol kjøper lakseoppdrettselskapet Jøkelfjord Laks for 510 millioner kroner.
14. januar: Johán H. Williams går av etter 14 år som ekspedisjonssjef i havressurs- og kystavdelingen i Fiskeridepartementet. Han går over i stilling som saksbehandler i fiskeriforvaltningsseksjonen.
Hans Kristian Amundsen, sjefsredaktør og adm. direktør i Nordlys, utnevnes til statssekretær for fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen. Amundsen overtar etter Vidar Ulriksen som har vært statssekretær siden 2005.
18. januar: Norske myndigheter og norsk laksenæring engasjerer seg på nytt for å bli kvitt straffetollen på fersk oppdrettslaks i USA. Den ble innført i 1991, og er på over 26 prosent.
21. januar: Mange fiskere sliter med å ta i bruk den nye elektroniske fangstdagboken som myndighetene har pålagt kystfiskeflåten.
2. februar: — Ikke nok med at fiskeprisene er lave; nå tyder mye på at en del kjøpere misbruker systemet til å presse de reelle prisene enda lenger ned. Slik kan ikke aksepteres, sier leder Reidar Nilsen i Norges Fiskarlag.
4. februar: Gullestad-utvalget legger frem sitt forslag til ny arealstruktur for havbruksnæringen.
7. februar: Havbruksnæringen offentliggjør egen handlingsplan mot lakselus. — Gjennom bedre koordinering og flere konkrete tiltak skal havbruksnæringen lykkes i kampen mot lakselusa, sier nasjonal koordinator Ketil Rykhus. Han forventer at man alt i alt vil bruke over 4,5 milliarder kroner de neste tre årene for å slå tilbake lakselusa.