60 år i sjømatnæringen
«Norsk Fiskerinæring»s 60-årsjubileum
ÅRET 2019
Regjeringens ja til gruvedrift i Kvalsund og deponi i Repparfjorden gir debatt hele året. Det gjør også åpningen for kommersiell høsting av raudåte med en totalkvote på 254.000 tonn. Algene som blomstrer opp i Nord-Norge midt i mai, er lite å høste, men skaper massedød i laksemerdene i Troms og Finnmark. Også omstridte «Norwegian Gannet» deltar i kriseaksjonen. I juni legger regjeringen frem kvotemeldingen, som skal diskuteres langt inn i 2020. Bestrebelser med å slå fiskarlagene i Nord-Norge sammen, fører ikke frem. Senterpartiet vinner mange fiskerikommuner i kommunevalget.
1. januar: Distriktskvoteordningen, også kjent som Hjeltnes-kvota opphører. Ordningen startet i 2018, og skulle ha en varighet på to år. 250 båter har fisket på ordningen, men kvantumet har likevel ikke blitt utnyttet.
2. januar: Tørrfiskeksportør Einar Benjaminsen tar til ordet for å samle Lofoten og tørrfisken ved å slå kommunene Moskenes, Flakstad og Vestvågøy. Og på sikt også Vågan.
4. januar: Sjarker med AIS-sporing opplever gebyrsmell. Sporing gjør det mulig for Sjøfartsdirektoratet å overvåke om fiskebåten er utenfor tillatt fartsområde og kreve gebyr. Norges Fiskarlag mener praksisen er i strid med personvernloven.
7. januar: Nordnorsk Klippfisk Kompani vil bidra til å gjenreise Bodø som fiskeriby. Spaden settes i jorda for nytt klippfisktørker- og pakkeri like ved Max-Mat-bygget, som blir administrasjon for Salten Fiskeindustri og Salten Salmon. Bak satsingen står Sigurd Rydland og Per Ståle Lundbakk.
8. januar: Bergen tingrett stanser fiskeriministeren i «Norwegian Gannet»-saken. Retten beslutter en midlertidig forføyning om at «Norwegian Gannet» kan frakte usortert fisk til Danmark. Nærings- og fiskeridepartementet må betale 90.000 kroner til Hav Line AS og dekke saksomkostningene.