Ny, grønn fiskesekk etter 20 år
I tre år har Bewi arbeidet med å utvikle en ny, resirkulerbar sekk for frossen HG-fisk
Skrevet av:
Hans Morten Sundnes
I tre år har Bewi arbeidet med å utvikle en ny, resirkulerbar sekk for frossen HG-fisk. Tråleren «Atlantic Viking» har testet den nye sekken i Barentshavet. Den dugde om bord. Nå skal man teste stayerevnen på land. Blir det slutt på å brenne sekkeplast?
Vi øyner egentlig ingen revolusjon på pallene på truckene som strener frem og tilbake mellom fabrikktråleren «Atlantic Viking» og lageret i Ålesund. Den fryste fangsten er pakket i velkjente Nordic Bags, med plast innvendig og gråpapirfarget papir utvendig. Det er imidlertid ikke hele sannheten om denne ladningen med trålfangst. Noe av torsken og seien har fått æren av å pakkes i en ny type sekk fra samme produsent.
— Går vi tilbake til 1980-tallet, var det ikke vanlig å emballere. De som frøs fisken, stablet den i blokker og lempet på paller. Så kom en forskrift om emballering fra Mattilsynet, forteller Tatjana Longva fra Bewi, som altså leverer Nordic Bags og er størst innen slike sekker i dag. I første omgang var det pappkartonger som ble brukt, men disse tok svært mye plass og de måtte stiftes under pakkingen. Papirsekkene man prøvde ut, viste seg å være for svake, og tidlig på 2000-tallet utviklet Atlantic Trading en armert sekk med PET-plast på innsiden og papir på utsiden.
— Siden har det ikke vært noen utvikling. Sekkene tar lite plass, fungerer godt i stabling og ligger godt i fryseren, sier Longva, som selv jobbet i Atlantic Trading før selskapet etter hvert endte i Bewi og hun ble salgssjef for sjøfrossen der.
Gratis å levere
Nå er vi på broen på «Atlantic Viking», sammen med fisker Nikolai Giske, fabrikksjef Terje Synes og daglig leder og medeier i rederiet Nye Giske Havfiske, Bjørn Ståle Giske. Ålesund-rederiet og «Atlantic Viking» er involvert i uttestingen av noe man håper og tror vil bli den foretrukne emballasjeformen for frossen, hodekappet og sløyd fisk. For om tolags-sekken av i dag er grei å håndtere og tar vare på fisken, har man et problem når den er ferdig med jobben: Den er vanskelig å resirkulere. Man blir ikke kvitt alt papiret, slik at plasten må gå til forbrenning. Papiret man skiller ut, får korte fibre og er lite attraktivt.
— De siste tre årene har vi tenkt at vi må komme oss videre når det gjelder bærekraft, og har testet ulike sekker med kun ett materiale. Det har vært mye prøving og feiling, men nå er vi så nær vi noen gang har vært, sier Longva. Det innebærer at «Atlantic Viking» tok med seg et parti av de nye sekkene på siste tur til Barentshavet og har pakket i alt 250 tonn med frossen sei og torsk i disse. Det er altså ikke alle pallene man losser nedenunder som er med tradisjonell sekk.