Bok på kroken
«På fileten»
Skrevet av:
Hans Morten Sundnes
«Anlegget ble installert og prøvd ut i praksis i 1997 og 1998. Prosjektet var vellykket når det gjaldt bruken av issørpa, men produksjonsenheten for tilvirkningen — issørpegenerator fra det britiske selskapet Star Refrigeriaten — holdt ikke mål».
Dette visste du trolig ikke om Melbu Fiskeindustris forsøk på å kjøle produksjonsfisken med issørpe av sjøvann. I det hele tatt inneholder boken om fiskeindustrien på Melbu mye de fleste ikke vet og heller ikke hadde trodd de skulle få vite. Det er styrken og svakheten ved boken til Roald Hansen.
Boken «På fileten» kom i 2018, altså etter at «Bok på kroken»-spalten var opprettet. Vi fikk den likevel ikke med oss. Det var det for så vidt ikke veldig mange andre medier som gjorde heller, og den ble ingen gjenganger under juletreene nasjonalt. Men i en bokspalte om bøker som angår fiskerinæringen, hører den så visst med. Og den har kvaliteter som gjør at den står seg lenger enn dette.
«PÅ FILETEN. Fiskeindustrien på Melbu — fra Neptun i 1910 til Lerøy Seafood Group i 2018» er skrevet av mangeårig teknisk leder ved bedriften Roald Hansen. Ved å ha fulgt bedriften fra 1963 og til boken ble utgitt, har han et unikt utgangspunkt for å gi oss innblikk i utviklingen. Så hører det med at fiskerihistoriker Pål Christensen har gitt råd underveis, noe vi mener å ane etter ferden gjennom de 263 informasjons- og kunnskapsrike sidene.