Om krig og fred og sånn!
Johán H. Williams er sterk motstander av å bryte det norske fiskerisamarbeidet med russerne.
Johán H. Williams er sterk motstander av å bryte det norske fiskerisamarbeidet med russerne. Her foretar han en grundig historisk gjennomgang av det bilaterale samarbeidet på fiskerifronten, og begrunner hvorfor verken Norge eller Ukraina har noe å vinne på å sperre russerne ute.
Siden 1860 har Norge og Russland hatt kontakt og samarbeid om forskning, forvaltning og fordeling av de felles fiskeressursene i Barentshavet. Etter den russiske okkupasjonen av Krim i 2014 og angrepet på Ukraina 24. februar i år ble det fra mange land, herunder EU, USA og Norge, innført en rekke sanksjoner. Disse er naturlig nok møtt med motsanksjoner fra russisk hold.
Sanksjonene mot Russland er gradvis blitt utvidet, og i en pressemelding fra Utenriksdepartementet og Nærings- og Fiskeridepartementet 29. april står det blant annet å lese:
«Regjeringen har hatt en klar linje gjennom hele krisen om at vi står sammen med våre naboland og EU for å sikre at sanksjonene treffer sterkt og effektivt. Vi gjør det vi har varslet; vi stenger havnene for russiskflaggede fartøy, men holder fortsatt havnene åpne for fiskefartøy. Det er viktig for Norge å hegne om fiskerisamarbeidet i Barentshavet og operativt bilateralt samarbeid om søk og redning. Så gjøres det unntak for Svalbard fordi Svalbard står i en særstilling.
Fra 7. mai 2022 vil det være forbud mot havneanløp for russiskflaggede fartøy. Forbudet omfatter skip over 500 bruttotonn som seiler kommersielt i internasjonal fart, yachter og enkelte lystfartøy og fritidsfartøy. Forbudet omfatter ikke fiskefartøy og vil normalt heller ikke omfatte søk- og redningsfartøy eller forskningsfartøy. Forbudet gjennomføres for havner på Fastlands-Norge.»