Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

6/7 - 2022

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 6/7 – 2022

Lukk

Meningspanelet

Leder

INGES hjørne

Guldens Lupe

Leder

Månedens Gullfisk

Bent Dreyer

Høyviks kommentar

Månedens intervju

Ferdigsnakka

Seafood Innovation

Østensjøs kommentar

Hempels kommentar

Fisk og Forskning

Bok på kroken

Sundnes kommentar

På tampen fra Provence

Ris og ros til Bearbeidingsutvalget

Alle tiltak som kan bidra til å skape flere arbeidsplasser langs kysten og i fiskeindustrien må ønskes velkommen

Ser vi de siste tusen årene under ett er sannsynligvis tørrfisk det sjømatproduktet vi har produsert og eksportert mest av. Men i dag tar denne bransjen bare hånd om ca. 20.000 tonn råstoff på årsbasis. Dette kan sikkert økes noe, men økt bearbeiding i Norge betyr at vi må satse på andre måter å foredle fisken på. Tørrfis­ken er og forblir et nisjeprodukt.
Publisert: 23. august 2022

Vedtatte sannheter bør man ikke uten videre ta for god fisk. Det gjelder også i norsk sjømatnæring. Verden er ikke alltid så rett frem som man skulle ønske at den var, og det kan feste seg myter og oppfatninger som en gang kanskje stemte, men som ikke lenger gjør det.

Når det er sagt; vedtatte sannheter, selv om de ikke lenger er helt dekkende, vil som regel ha mye for seg. I sjømatnæringen er det f.eks. en vedtatt sannhet at Norge i all hovedsak eksporterer ubearbeidet fisk og halvfabrikata, og at vi på den måten mister tusenvis av arbeidsplasser langs kysten. Enkelte vil ha det til at norsk fisk bare i EU gir grunnlag for rundt 30.000 arbeids­plasser i fiskeindustrien, og at det burde være mulig å «hente hjem» i alle fall 20.000 av disse.

For egen del har vi alltid ment at dette er urealistisk. Det er veldig mange grunner til at vi ikke skjærer så mye i fisken her hjemme; tollsatser, kostnadsnivå og ikke minst manglende kun­nskaper om lokale preferanser. At mye av bearbeidingen skjer nærmest mulig forbrukerne henger naturlig sammen med at det er her man også vet best hvordan folk vil ha produktene. Tollsatser og andre importrestriksjoner, kostnadsnivå og markedskunnskaper er ikke noe man kan endre eller skaffe seg over natta. Det er heller ikke noe man ensidig kan påvirke i Norge, og slett ikke i sjømatnæringen. Kort sagt; det å vri produksjonsmønsteret i Norge i retning av mer bearbeidede produkter er en svært krevende op­pgave, som selvsagt kan lykkes til en viss grad, men som neppe kan rokke den sannheten at Norge i overskuelig fremtid fortsatt vil være en eksportør av ubearbeidet fisk og halvfabrikata.

I mars i år kunne Kathrine Tveiterås overlevere Bearbeidingsut­valgets rapport til fiskeriminister Bjørnar Selnes Skjæran. Det skjedde på Fiskerihøgskolen i Tromsø, og med flere av utvalgsme­dlemmene til stede. (Foto: NFD)
Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå