Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

5 – 2023

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 5 – 2023

Lukk

Leder

Leder

NF's blå

Guldens Lupe

Meningspanelet

Senad Saric

INGES hjørne

Faste skribenter

Fra toppen

Månedens intervju

Årlige oversikter

Williams kommentar

Hempels kommentar

Faste skribenter

Nye investeringer

Nye investeringer

Fisk og Forskning

På tampen fra Provence

Duellen

Bent Dreyer

Osland Havbruk 60 år!

Det startet med ørret for 60 år siden, og ørreten har alltid stått sentralt. Men etter hvert har Osland Havbruk også produsert mye laks. Det blir det nå slutt med.

Osland Havbruk har det aller meste av sin produksjon i Sognefjor­den. Her fra den ene av de seks lokalitetene — Bjønnspjotneset, som ble etablert i 1996. Om alt går som planlagt skal selskapet i år slakte nesten 10.000 tonn, det aller meste ørret. I årene som kommer bli det kun ørret! «Ro Server» og «GodFisken» er på plass ved merdene. (Foto: Osland Havbruk)

Skrevet av:

Thorvald Tande

Redaktør
Utgave nr. 5

— Hvis politikerne mener at de kan forvalte overskuddet i oppdrettsnæringen bedre enn næringen selv, må de bare innføre grunnrenteskatt. Men da kan de ikke etterpå etterlyse mer utvikling langs kysten. Etter min mening bommer grunnrenteskatten kapitalt. I Norge skal miljøvennlig kraftproduksjon og verdens mest miljøvennlige og sunne produksjon av marine proteiner skattes i hjel. Hvor blir det av Paris-avtalen og miljømålene? Hvordan er det mulig ikke å snakke frem de tre selskapene på Vestlandet som i flere år er kåret til å drive verdens mest bærekraftige matproduksjon — Mowi, Lerøy og Grieg Seafood? I stedet gjør man alt for å straffe de som står for denne produksjonen. Jeg fatter det ikke! Ordene tilhører Erik Osland, som nylig kunne feire 60-årsjubiléet til familiebedriften Osland Havbruk AS.

Erik Osland er født i 1969. Han er oppvokst på Osland, en liten bygd i en fjordarm på sørsiden av Sognefjorden sammen med en eldre søster og en yngre bror. Bare 13 år gammel hadde han sin første sommerjobb som røkter i familiebedriften. Senere tok han en to årig teknisk høgskoleutdanning i Haugesund innen akvakultur og ledelse. Han er gift og har to barn på 16 og 18 år.

Fra skolebenken i Haugesund bar det i 1991 direkte hjem til Osland og fast jobb i Osland Havbruk. Tre år senere overtok han ledelsen av selskapet, og den har han hatt siden. Til neste år kan han feire 30 års-jubileum som daglig leder.

Til neste år har Erik Osland ledet Osland-konsernet i 30 år. Han er dattersønn av Erling Osland, som etablerte selskapet i 1963, da under navnet Osland Ørretoppdrett. (Foto: Therese Tande)

— Hva består virksomheten av?

— Alle aktiviteter er samlet i holdingselskapet Osland Origin AS, som gir arbeid til ca. 65 personer. Konsernomsetning i 2022 var rundt 500 millioner kroner, omtrent på samme nivå som de tre foregående årene. Mange biologiske utfordringer med laksen har påvirket bunnlinjen negativt, og fjoråret ga omtrent balanse. I 2017 hadde vi et overskudd før skatt på 107 millioner. Det er vi ikke i nærhetene av i dag. Matfiskoppdrett i PO4 er krevende.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Relaterte saker

Verdt å vite om Havbruksmeldingen

Det blir opp til politikerne å bestemme tempoet.
Månedens Gullfisk

Geir Andreassen

Månedens gullfisk har vært der lenge. Nå får andre krefter overta.

Kampen om råstoffet føles ikke rettferdig når naboen nesten uansett kan tilby en krone eller mer for fisken med penger hentet fra grunnrente på fiskeri eller oppdrett.

Leder
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå