EU´s vannutslippsdirektiv og nå industriutslippsdirektivet skaper store utfordringer for norsk fiskeindustri. Knapt noen kan etterleve de nye og strenge rensevilkårene som trer i kraft i desember.
Norges forhold til EU har vært et politisk stridstema i over 60 år. Tidlig på 1960-tallet startet debatten for alvor om Norge burde slutte seg til seg EEC, som unionen het den gangen. Redaktøren i «Norsk Fiskerinæring» var blant de skeptiske. EEC ble stiftet i 1957 — en forkortelse for European Economic Community, eller Fellesmarkedet som vi sa her i Norge. I forbindelse med folkeavstemmingen i 1973 gikk man over til å bruke navnet EF og siden 1993 har forkortelsen vært EU. Kjært barn har som alle vet mange navn. Eller for også å ta hensyn til de som er imot EU-medlemskap; Også ukjært barn har ulike navn!
EU-debatten har ligget på is i snart 30 år. Da folket sa nei i 1994 var ingen spesielt opptatte av en snarlig omkamp. Av og til har det ulmet noen glør, men de har raskt forsvunnet. Nå er det imidlertid stemmer som gjerne vil dra i gang en ny EU-debatt i forbindelse med Stortingsvalget i 2025. Ikke overraskende hører de fleste hjemme i Høyre og Senterpartiet, som begge sannsynligvis tror at de har mye å vinne på et nytt EU-oppgjør.
Mye av problemet med EU — både for de som er for medlemskap og de som er i mot, er at Norge uansett må forholde seg til og ofte implementere svært mye av det regelverket som blir til i EU. To EU-direktiver som begge har stor betydning for utviklingen i sjømatnæringen, er vanndirektivet og industriutslippsdirektivet. Særlig det siste har stor aktualitet i dag i og med at regelverket for utslipp av prosessvann fra norske sjømatbedrifter blir gjeldende for fullt fra desember i år.
I den anledning har vi hatt en prat med Trude H. Nordli (50). Hun er fagsjef for miljø og helse i Sjømat Norge, hvor hun har ansvaret for saker relatert til utslipp og miljø. Sentrale arbeidsoppgaver er blant annet oppfølging av regelverk overfor ulike forvaltningsorganer. Som ansvarlig innenfor miljø leder Nordli også arbeidet i Sjømat Norge med forurensing, vannrammedirektivet, opplæring i rømmingssikring og kostholdsråd.
Trude kommer fra Hokksund, er utdannet sivilagronom i akvakultur fra NMBU i 2000 og arbeidet vel tre år med produksjon, kvalitetssystemer, HMS og fôr i Nova Sea AS på Lovund før hun begynte i Sjømat Norge i 2005. Hun jobber i Helse- og miljøavdelingen og er stasjonert på kontoret i Bergen, der hun også bor. Vi startet forsiktig: