Norsk sjømat møter toll og regulatoriske handelshindre over hele verden. Gjennom EFTA har vi forhandlet frem en rekke avtaler som gir oss frihandel på sjømat. Ett viktig unntak er EØS-avtalen, som innebærer at 70 prosent av all sjømat til vårt desidert viktigste marked møter toll. Selv om satsene til EU har vært de samme i 30 år, er Norges konkurranseevne betydelig svekket. En rekke av våre konkurrenter har nemlig forhandlet frem gode sjømatavtaler med EU. De som jobber for å skaffe norsk sjømat bedre markedsadgang har utvilsomt slitt i motbakke de siste 8–10 årene.
Kristin Alnes (59) er født og oppvokst i Sula kommune på Sunnmøre. Faren drev linebåten «Nesbakk», og under oppveksten jobbet hun både i fiskeindustrien og på settefiskanlegg. Etter studier i sosialøkonomi ved Universitetet i Bergen og Norges handelshøyskole begynte hun i 1990 som konsulent i Fiskeridepartementet, først ved fiskeriøkonomisk kontor, som blant annet hadde ansvaret for de årlige støtteforhandlingene med Norges Fiskarlag. Deretter gikk hun over til handelsavdelingen, der Magnor Nerheim var ekspedisjonssjef.
Etter syv år i departementet fikk hun jobb i FHL, eller det som nå heter Sjømat Norge. Der har hun jobbet siden, for det meste med saker knyttet til markedsadgang og handelspolitikk. Hun har også ansvar for skalldyrsektoren og marine ingredienser. Kristin er i dag den med lengst fartstid i organisasjonen. Som fagsjef for industri og handel har hun kontor i Ålesund sammen med Kyrre Dale.