Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

2 - 2024

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 2 – 2024

Lukk

Leder

Leder

NF's blå

Guldens Lupe

Meningspanelet

Tar ordet

INGES hjørne

Høyviks kommentar

Sverre Johansen, Norges Fiskarlag

Månedens intervju

Norges 35 største fiskebåtrederier

Ferdigsnakka

Hempels kommentar

Norske sjømatøyer

Williams kommentar

Bok på kroken

Nye investeringer

Fisk og Forskning

På tampen fra Provence

Duellen

Guldens Lupe

Månedens Gullfisk

Norges 35 største fiskebåtrederier

Guldens Lupe

Grønnsekkdyr — Ciona intestinalis

Det drives oppdrett på grønnsekkdyr i Norge, og produktet skal være rikt på umami.

Grønnsekkdyr er en art innenfor gruppen kappedyr. Grønnsekkdyret har to åpninger omkranset av en markert rand, og vokser ofte tett i tett. (Foto: Wilfried Thomas)

Skrevet av:

Ask Sivsønn Gulden

Utgave nr. 2

Grønnsekkdyr er en type kappedyr (tunikat) i klassen sjøpung. Denne primitive formen for dyr er bygget opp av en semitransparent kappe som omslutter to sylindriske hulrom med åpning i endene, såkalt sifoner. Dyrene blir inntil 30 cm lange, og sitter ofte tett i tett på undersiden av bøyer og bryggestrukturer eller mer naturlig på berg. I tillegg er de av undertegnende observert voksende på ålegras. I områder med tilgang på mye organisk materiale, f.eks. i nærheten av kloakkutslipp eller under oppdret-tsmerder, kan den forekomme i svært høye tettheter. Under slike omstendigheter vokser også grønnsekkdyret svært raskt; inntil 15 cm på bare to måneder.

I dyrets ene hulrom strømmer det inn næringsrikt vann som grønnsekkdyret filtrerer for næring ved hjelp av små hårlignende strukturer i gjellesekken kalt cilier. Det andre avlange hulrommet ender i en åpning for avfallsprodukter. I laget mellom hulrommene og kappen finnes kroppsveggen med de indre organene. Selv om dimensjonene er av en ganske annen størrelsesorden, har grønnsekkdyr som oss mennesker en hjerne og et hjerte. De virker kanskje fjernere i slektskap med oss enn f.eks. med krabber og blekksprut, men faktum er at de er nærmere oss mennesker ettersom de er ryggstrengdyr. Kappedyrene er blant våre mest primitive virveldyr, og markerer overgangen fra virvelløse dyr.  

Et annet interessant faktum om grønnsekkdyr er at ett og samme individ både har testikler og eggstokker. De er såkalte hermafroditter (tvekjønnede), og produserer både egg- og sædceller som slippes løs i vannmassene. I vannet fusjonerer kjønnscellene med andre grønnsekkdyrs kjønnsceller, og larver dannes. Larvene er frittsvømmende til de finner egnet substrat, der de slår seg ned. Etter at larvene har bunnslått utvikler de den sylinderformede kroppen, og lever resten av livet som fastsittende, filtrerende organismer.

Grønnsekkdyr ernærer seg ved å filtrere ut næring fra vannmassene. Næringsrikt vann strømmer inn i den store åpningen i enden av grønnsekkdyret, filtreres, og sendes ut i den sidestilte åpningen, kalt åndedrettsåpningen. (Foto: Eddy Eneman)

 

Utbredelse
Grønnsekkdyr er en veldig vanlig art langs hele norskekysten, samt ved Svalbard. Den er også registrert så langt nord som ved eggakanten nord for Svalbard. Den lever fra grunne områder ned til 500 meters dyp. I artsdatabanken er den omtalt som en kosmopolitt, hvilket vil si at den forekommer over hele verden.

Menneskemat? 
Ja! Det drives oppdrett på grønnsekkdyr i Norge, og produktet skal være rikt på umami. Da denne organismegruppen filtrerer vannet for plankton og næringsstoffer vil oppdrett av grønnsekkdyr kunne «rense» fjorder under høyt trykk fra blant annet fiskeoppdrett og landbruk.

Navneopprinnelse
Selv om grønnsekkdyr kanskje ikke ser veldig grønne ut, skal kappen ha et grønnskjær. I tillegg kalles den for tarmsjøpung eller tarmsekkdyr. Dette grunnet dens avlange, hule og tarmliknende utseende. Grønnsekkdyrets latinske navn, Ciona intestinalis, kan oversettes til «søyle av tarmer». 

Relaterte saker

Kampen om råstoffet føles ikke rettferdig når naboen nesten uansett kan tilby en krone eller mer for fisken med penger hentet fra grunnrente på fiskeri eller oppdrett.

Leder
Guldens Lupe

Littoralbassengbunn

Hvorfor skrive om disse pyttene vi plasket i som barn?
Ferdigsnakka

Næring på ville veier!

— Det aller mest påfallende ved næringen er at det faktisk er...
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå