Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

4 - 2024

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 4 – 2024

Lukk

Leder

Leder

NF's blå

Meningspanelet

Frode Blakstad

INGES hjørne

Høyviks kommentar

Robert Eriksson, Sjømatbedriftene

Månedens intervju

Ferdigsnakka

Hempels kommentar

Norske sjømatøyer

Williams kommentar

Sundnes kommentar

Fisk og Forskning

På tampen fra Provence

Duellen

Månedens intervju

Duellen

Ferdigsnakka

Øyvind Oaland:
Holder på åpne anlegg

Vi vet for lite om lukket matfiskproduksjon, alt for lite om havbruk til havs og mer enn nok til å konstatere at matfiskop­pdrett på land ikke bør skje i Norge.

Alt i 2020 var Mowis konsernsjef Ivan Vindheim veldig klar på at han ikke hadde særlig tro på matfiskoppdrett i lukkede eller semilukkede anlegg. Den oppfatningen har konsernet fortsatt. Åpne sjømerder er best. Der har også Mowi i dag så godt som hundre prosent av sin matfiskproduksjon. (Foto: Mowi)

Skrevet av:

Thorvald Tande

Redaktør
Utgave nr. 4-2024

Han styrer Mowis oppdrettsaktiviteter i Norge med en årlig produksjon på nær 300.000 tonn laks. Han har sittet i hovedstyret til Sjømat Norge siden 2021 og i styret til FHF siden 2019. I mange viktige sammenhenger er altså Øyvind Oaland Mowis ansikt og stemme utad.

Han ønsker ingen øvre grenser for akseptabel dødelighet i merdene, følger nøye med på utviklingen av nye teknologiske løsninger og er veldig tydelig på at tradisjonelt oppdrett i åpne merder fortsatt er det beste valget. Han mener at vi vet for lite om lukket matfiskproduksjon, alt for lite om havbruk til havs og mer enn nok til å konstatere at matfiskoppdrett på land ikke bør skje i Norge.

Øyvind Oaland (54) er fra Sandnes, og bor i dag i Hjelmeland i Ryfylke. Han er utdannet veterinær fra Norges Veterinærhøgskole i Oslo i 1998, og begynte i Mowi to år senere. De første fem årene var han veterinær og fiskehelseansvarlig i Region Sør, før han ble tilknyttet konsernets globale forsknings-  og utviklingsavdeling. Der var han i 15 år — først tre år som ansvarlig for mattrygghet og kvalitet og deretter 12 som leder for avdelingen som jobber med å utvikle beste kunnskap og løsninger for å bedre driften i Mowi sine operasjonelle enheter.

Han har ledet den norske oppdrettsvirksomheten til Norges største sjømatkonsern de siste fire årene, og sitter i ledergruppen til Mowi. Han har hovedbase i Bergen, men er også ofte på hjemmekontoret i Hjelmeland. Øyvind Oaland har mest tro på op­pdrett i åpne sjøanlegg, og klokketro på at Mowi skal klare å redusere fiskedødeligheten i sine anlegg betydelig i årene som kommer — både i sjø og på land. (Foto: Therese Tande)

Siden 2020 har han vært leder for alle oppdrettsaktiviteter i Norge, med andre ord konsernsjef for Mowi sin oppdrettsaktivitet i Norge med hovedsete i Bergen. Virksomhetene i Norge er organisert i fire regioner — Sør, Vest, Midt og Nord.

— I fjor produserte vi 295.000 tonn laks i Norge, regnet sløyd vekt med hode (HOG). Prognosen for i år er 305.000 tonn, fortsatt alt laks. Rundt 90 prosent er superior fisk, ca. 10 prosent produksjonsfisk. Den andelen har dessverre vært en del høyere hittil i 2024, men det er for tidlig å si hvor vi havner i snitt for året under ett. Den store og uventede oppblomstringen av lenkemaneter fra oktober til desember langs store deler av kysten samt en svært kald vinter og vår har ført til mer vintersår enn tidligere år. Manetene gir sviskader på fisken som lett utvikler seg videre.

De siste årene har Mowi satset knallhardt på sin storsmolstrategi og investert mellom 1 og 2 milliarder kroner i nye postsmoltan­legg. Her fra Nordheim i Aure kommue på Nordmøre. (Foto: Mowi)

— Vinterstormen Ingunn i månedsskiftet januar/februar bidro også til å øke andelen produksjonsfisk. Vintersår skyldes en bakterie som også har endret seg litt over tid, slik at vaksinen ikke virker like godt. Nå er det utviklet en ny, og mer effektiv vaksine som vi har tatt i bruk, og det er flere under utvikling. Jeg er ganske sikker på at vi får bedre kontroll over vintersår.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Nevnt i artikkelen

Mowi ASA

Omsetning: 49921843'

Relaterte saker

Verdt å vite om Havbruksmeldingen

Det blir opp til politikerne å bestemme tempoet.

Kampen om råstoffet føles ikke rettferdig når naboen nesten uansett kan tilby en krone eller mer for fisken med penger hentet fra grunnrente på fiskeri eller oppdrett.

Leder
Månedens Gullfisk

Geir Andreassen

Månedens gullfisk har vært der lenge. Nå får andre krefter overta.
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå