Guldens Lupe
Asiatisk penselkrabbe — Hemigrapsus takanoi
Asiatisk penselkrabbe er en liten krabbe med opprinnelse fra nordlige deler av Stillehavet.
Skrevet av:
Ask Sivsønn Gulden
Oslofjorden er en allerede svært belastet fjord, og får nå i takt med økt aktivitet i sjøområder enda mer hodebry. Fremmedarten havnespy banker på døra fra sør, og nylig fant Havforskningsinstituttet langt mer av den asiatiske penselkrabben enn vår egen strandkrabbe i noen deler av Oslofjorden. Penselkrabben er vurdert til høy risiko i artsdatabankens fremmedartsliste fra 2023.
Asiatisk penselkrabbe er en liten krabbe med opprinnelse fra nordlige deler av Stillehavet. På 1990-tallet fantes den i sørlige deler av Europa, og har siden spredt seg nordover — nå sist til Oslofjorden. Ikke bare har den spredt seg hit, den ser også ut til å trives godt. Her er den nemlig godt i gang med reproduksjon, hvilket indikerer at den etablerer seg.
Som med de fleste fremmede arter har ikke penselkrabben noen naturlige fiender her til lands, og som alteter kan den uforstyrret forsyne seg av ressurser som ideelt sett bør gå til stedegne arter. Dens toleranse for temperatur skal ifølge artsdatabanken tilsi at den har etableringspotensiale opp til Nordland. Arten spres ved spredning av larver via undersjøiske strømmer eller med fartøy via ballastvann. Også voksne individer kan spres med fartøy med mye påvekst på skroget.
Selv om den økologiske effekten som følge av introduksjonen per i dag er ukjent, vil etablering av alle nye, fremmede arter medføre økt konkurranse for stedegne arter. Ved introduksjon av flere fremmede arter samtidig, som er tilfellet for norske sjøarealer i dag, vil dette kunne få samvirkende negative konsekvenser for våre økosystemer og dermed også for de artene som er knyttet til disse, deriblant fisk.
Utbredelse i Norge
Asiatisk penselkrabbe er i artsdatabanken registrert langs Skagerrakkysten, fra Kragerø i sør til indre Oslofjord. Utbredelsen kan være større, og dagens kjente utbredelse i Norge kan skyldes at undersøkelser etter fremmede arter i 2024 er fokusert i Osloregionen.
Menneskemat?
Basert på et kjapt internettsøk kunne jeg ikke finne at arten benyttes for humant konsum. Men en oppskrift på «Asian crab popcorn» av slektningen Hemigrapsus sanguineus, som for øvrig også er påvist i Oslofjorden av Havforskningsinstituttet, er beskrevet i nettmagasinet «Eat the invaders». Forutsatt at ingenting ved den asiatiske penselkrabben er farlig for humant konsum, er kanskje dette en vei å gå for å bli kvitt fremmedarten?
Navneopprinnelse
Takanoi er en referanse til forskeren som oppdaget arten, mens slektsnavnet Hemigrapsus kan deles i to: hemi = halv, grapsus = krabbe. Kanskje refereres det til at krabben er liten, og følgelig kun en «halv» krabbe. Det norske navnet kommer av børstene/penselhårene på klørne.